Van élet a karácsonyi halászlén túl, vagyis aki most kihagyja ezt a kedvelt ételt, vagy az elfogyasztása után még valami finomra vágyik, esetleg egyszerűen csak újítani szeretne, annak Sörfőző Zoltán séf könnyen elkészíthető, finom ünnepi menüsort állított össze. Nem csak a harcsa volt fenomenális!
Gesztenyés pulykamell mézes-rozmaringos burgonyával
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell 10 dkg szeletelt sonka 1 kis fej vöröshagyma 25 dkg tisztított gesztenye 1 zsemle 2 tojás 5 dkg kolozsvári szalonna 10 dkg áfonyalekvár 5 dkg aszalt áfonya 2 dl vörösbor 1 kg burgonya 3 ek. méz só bors kakukkfűrozmaring
A töltelékhez a kolozsvári szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a tisztított gesztenyét, kakukkfüvet. Kevés vízzel a gesztenyét készre pároljuk, és összetörjük (használhatunk natúr gesztenyepürét is).
Hozzáadjuk a beáztatott zsemlét és a tojást, majd sózzuk, borsozzuk. A pulykamellet felszeljük, kiklopfoljuk, és megtöltjük a gesztenyés töltelékkel. Feltekerjük, majd a sonkába tekerve szorosan alufóliába csomagoljuk. 180 fokos sütőben 30 percig készítjük, majd kibontjuk, és a forró sütőben pirosra sütjük. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd feldarabolva, serpenyőben vagy sütő- ben a mézzel és a rozmaringgal pirosra sütjük.
A vörösborban felfőzzük az aszalt áfonyát, hozzáadjuk a lekvárt, és a pulyka mellé tálaljuk.
Karamellás datolya-tortácska
Hozzávalók: 18 dkg magozott, aszalt datolya 7 dkg vaj 35 dkg kristálycukor 15 dkg liszt 2 tojás 4 g szódabikarbóna 1,5 dl tejszín 2 narancs őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg A sütőformákat kivajazzuk, és kristálycukorral kiszórjuk.
A datolyát 3 dl vízben pár percig főzzük, majd összeturmixoljuk. 5 dkg vajat 15 dkg kristálycukorral és két tojással habosra verünk, majd hozzáadjuk a datolyát és a lisztet. Fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, és belereszeljük a narancs héját. A masszát a formákba öntjük, és 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. 20 dkg kristálycukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a tejszínt, a narancs levét, a maradék vajat, és lehúzzuk a tűzről. A süteményt tányérra borítjuk, és leöntjük a forró mártással. Fagylaltot vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.
Sonkolyos Eszter, a alegjobbotthon blog háziasszonya előre megtervezi az ünnepi menüt. A december az év egyik legszebb időszaka, és ha háziasszonyi teendőinkben kellően előrelátóak vagyunk, az is marad. Ugyanis idővel a saját káromon megtanultam, ha jól osztom be az időmet, a feladataimat, akkor örömmel lehet megélni az ünnepvárást (is).
És bizony a hosszúra nyúlt decemberi estéken kellemes ráhangolódás lehet az ünnepre, ha együtt készíti a család apraja-nagyja a szaloncukrokat. Régóta magam készítem ezt a finomságot, de az utóbbi években sokkal jobban várom, hogy elérkezzen az év utolsó hónapja. Mert már két kicsi tündér is segít megformázni őket: a kislányom és az unokahúgom.
Nálunk sütemény szinte alig fogy az ünnepekben, mert mindenki előbb nyúl ezekért az apró bonbonokért. Aki kóstolta, mindenki egyetért, hogy bűnbeejtően finomak. És az elkészítésük sem nehezebb vagy időigényesebb, mint bármely süteményé. Lehet ajándékba is adni, csinos kis karácsonyi dobozba rejtve. És biztosan állíthatom, hogy aki egyszer hozzákezd, sosem fog boltit venni. Mert ezek igazi szeretetbonbonok, amelyekben benne van a közös munka öröme, a meghittség, és a karácsonyvárás csodája.
Marcipános szaloncukor
Hozzávalók: 20 dkg darált mandula 15 dkg porcukor 1 narancs reszelt héja és leve csipet fahéj 3 dkg vaj olvasztva 20 dkg étcsokoládé alufóliához hasonló díszcsomagoló
A mandulát és a porcukrot elkeverjük a narancs reszelt héjával és levével, az olvasztott vajjal. Szükség szerint néhány csepp vízzel formázható masszává gyúrjuk. Szaloncukrokat formázunk belőle.
Gőz felett megolvasztjuk a csokit, és egy villa segítségével egyenként beleforgatjuk a szaloncukrokat. Sütőpapírra rakjuk, és hideg helyen hagyjuk megszilárdulni. A csomagolót kb. 10×15 cm-es darabokra vágjuk, és belerejtjük a cukrokat.
Kakaós szaloncukor
Hozzávalók: 10 dkg darált háztartási keksz 15 dkg porcukor 3 dkg kakaópor 1 narancs 1 ek. rum vagy rumaroma 5 dkg vaj olvasztva 20 dkg étcsokoládé vékony, alufóliához hasonló díszcsomagoló
A marcipános szaloncukorhoz hasonlóan masszává gyúrjuk a hozzávalókat, megformázzuk, csokiba mártjuk, és ha kihűltek, becsomagoljuk őket.