Üvegpalack, műanyag flaska, fémdoboz – a gyártó (és a felirat) szerint ugyanaz a termék van benne, a kólaivók azonban régóta állítják: nem ugyanolyan az íze. És egységesek abban, hogy az üveges kóla a legfinomabb.
De miért? A szakemberek szerint ennek egyrészt pszichés oka van, úgy fogalmaznak érzékletesen, hogy nem csak a szánkkal, a szemünkkel is iszunk. A klasszikus üvegpalackot sokkal gusztusosabbnak, esztétikusabbnak, kifinomultabbnak tartjuk, mint az alumínium vagy plasztik csomagolást, pláne, hogy előbbiben még az innivaló sem látszik.
Másrészt a kémikusoknak is van egy magyarázatuk: a műanyag és a könnyűfém is kis mértékben, de befolyásolhatja a kóla ízét, különösképp, ha sokáig tárolják benne. Vagyis, aki nagyon fanatikus kólás, annak érdemes a boltban megnézni a töltési vagy szavatossági időt a csomagoláson. Amelyik üdítő kevesebb ideje állt a raktárban, boltban, az finomabb lehet.