<p>Vannak ételek, amelyek segítenek abban, hogy napozás után megtartsuk a színünket, mások pedig a káros sugárzások ellen védenek. </p>
Forrás: Thinkstock
A napsugárzás aranybarna színt adhat, de a vele járó UV-sugárzás szabad gyököket termel, ami gyorsítja a bőr öregedését. Ez ellen fényvédő krémekkel is védekezhetünk, de aki biztosra akar menni, az már az evéssel is sokat segíthet magán.
A zöldségeknél és gyümölcsöknél egyszerű a választás, mivel a sárga és a narancssárga szín azt jelzi, hogy béta-karotint tartalmaznak, továbbá olyan vitaminokat, melyek elősegítik a melanintermelést. Emellett kiszűri az UV-sugarakat és semlegesíti a káros szabad gyököket antioxidáns-hatásának köszönhetően. Ilyen például a sárgarépa, a sárgabarack, a naspolya, az őszibarack, a sárgadinnye, a cékla, a pepperoni, a petrezselyem, a rukkola, a retek, a spenót vagy a mangó.
Az áfonya, a piros szőlő és a málna rendkívül gazdag polifenolban, aminek nagyon erős antioxidáns-hatása van. Ezek a gyümölcsök ellensúlyozzák az UV-sugárzás káros, öregedésfokozó hatását. Emellett szabályozzák a mikrokeringést a bőrben, így jobban csökkentik a hőérzetet. Érdemes ezekből legalább egy maréknyival megenni reggelire.
A halak és a tenger gyümölcsei gazdagok omega–3 zsírsavakban. Ezek a zsírok erősítik a kollagént és az elasztint, így védik a bőrt a napsugárzás okozta ráncosodástól. Továbbá cinket, szelént és olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a sejteket az oxidációtól. Rendszeres fogyasztásuk után az eredmény a sima bőr. A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente legalább három-négy alkalommal együnk ezekből.
Nem csak a zöldségek és gyümölcsök, a hús is hozzájárul testünk védelméhez. Egy adag marhahús 7 milligramm cinket tartalmaz, ami már megfelelő mennyiség a védőhatáshoz
A napsütéses hónapokban az E-vitamint sem szabad hanyagolni. Különösen azoknak van erre szükségük, akiknek száraz és érzékeny a bőrük, mivel nyáron még jobban kiszáradhat.
E-vitaminhoz természetes úton búzacsírából, olívaolajból, mandulából és avokádóból juthatunk. Kiemelkedően jó hatású a paradicsom, amelynek speciális anyaga, a likopin erősen védi a bőrt. A vizsgálatok szerint a legjobban akkor hat, ha a paradicsomot főve esszük meg.
A bétakarotint tartalmazó ételek fogyasztása nem azt jelenti, hogy néhány perc napozás után aranybarnák leszünk, hanem azt, hogy magunkhoz képest fokozódik a melanintermelésünk, így a megszokottnál jobban védekezik a bőrünk. Ha nagyobb mennyiséget eszünk, akkor a karotin felhalmozódhat a májban, ami anyagcsere-rendellenességhez vezethet. A megfelelő mennyiség 100 mg karotin naponta. Összehasonlításképpen 10 dkg fejes saláta vagy paradicsom 0,8 mg-ot ugyanennyi sütőtök 4 mg-ot, a szőlő pedig 0,3 mg karotint tartalmaz, úgyhogy egészen nagy mennyiséggel sem tudunk túlzásba esni.