Test és lélek

Gondolta volna? A dinnyétől még barnulhat is!

Bors

Létrehozva: 2016.06.04.

<p>Vannak ételek, amelyek segítenek abban, hogy napozás után megtartsuk a színünket, mások pedig a káros sugárzások ellen védenek. </p>

Forrás: Thinkstock

A napsugárzás aranybarna színt adhat, de a vele járó UV-sugárzás szabad gyököket termel, ami gyorsítja a bőr öregedését. Ez ellen fényvédő krémekkel is védekezhetünk, de aki biztosra akar menni, az már az evéssel is sokat segíthet magán. 

Barnító hatás 

A zöldségeknél és gyümölcsöknél egyszerű a választás, mivel a sárga és a narancssárga szín azt jelzi, hogy béta-karotint tartalmaznak, továbbá olyan vitaminokat, melyek elősegítik a melanintermelést. Emellett kiszűri az UV-sugara­kat és semlegesíti a káros szabad gyököket antioxidáns-hatásának köszönhetően. Ilyen például a sárgarépa, a sárgabarack, a naspolya, az őszibarack, a sárgadinnye, a cékla, a pepperoni, a petrezselyem, a rukkola, a retek, a spenót vagy a mangó. 

Bőröregedés ellen 

Az áfonya, a piros szőlő és a málna rendkívül gazdag polifenolban, aminek nagyon erős antioxidáns-hatása van. Ezek a gyümölcsök ellensúlyozzák az UV-sugárzás káros, öregedésfokozó hatását. Emellett szabályozzák a mikrokeringést a bőrben, így jobban csökkentik a hőérzetet. Érdemes ezekből legalább egy maréknyival megenni reggelire.

Ráncűző

A halak és a tenger gyümölcsei gazdagok omega–3 zsírsavakban. Ezek a zsírok erősítik a kollagént és az elasztint, így védik a bőrt a napsugárzás okozta ráncosodástól. Továbbá cinket, szelént és olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a sejteket az oxidációtól. Rendszeres fogyasztásuk után az eredmény a sima bőr. A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente legalább három-négy alkalommal együnk ezekből. 

A hús is véd

Nem csak a zöldségek és gyümölcsök, a hús is hozzájárul testünk védelméhez. Egy adag marhahús 7 milligramm cinket tartalmaz, ami már megfelelő mennyiség a védőhatáshoz

Érzékenység

A napsütéses hónapokban az E-vitamint sem szabad hanyagolni. Különösen azoknak van erre szükségük, akiknek száraz és érzékeny a bőrük, mivel nyáron még jobban kiszáradhat.

E-vitaminhoz természetes úton búzacsírából, olívaolajból, mandulából és avokádóból juthatunk. Kiemelkedően jó hatású a paradicsom, amelynek speciális anyaga, a likopin erősen védi a bőrt. A vizsgálatok szerint a legjobban akkor hat, ha a paradicsomot főve esszük meg. 

Mennyit kell enni? 

A bétakarotint tartalmazó ételek fogyasztása nem azt jelenti, hogy néhány perc napozás után aranybarnák leszünk, hanem azt, hogy magunkhoz képest fokozódik a melanintermelésünk, így a megszokottnál jobban védekezik a bő­rünk. Ha nagyobb mennyiséget eszünk, akkor a karotin felhalmozódhat a májban, ami anyagcsere-rendellenességhez vezethet. A megfelelő mennyiség 100 mg karotin naponta. Összehasonlításképpen 10 dkg fejes saláta vagy paradicsom 0,8 mg-ot ugyanennyi sütőtök 4 mg-ot, a szőlő pedig 0,3 mg karotint tartalmaz, úgyhogy egészen nagy mennyiséggel sem tudunk túlzásba esni. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek