<p>Hihetetlenül hangzik, de sajnos most tudományosan is bizonyították, hogy egyes egészségesnek kikiáltott ételek is kiválthatnak depressziót, ha rendszeresen esznek belőle.</p>
A táplálkozásukra odafigyelők, de a diétázók is gyakran illesztik be az étrendjükbe azokat az ételeket, amelyekről most megállapították, hogy olyan változásokat indítanak el a testben, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a depresszió kialakulásához. Az különösen aggasztó, hogy ezek az élelmiszerek nem azok, amelyekről már régóta gyanítják, hogy kiváltják ezt.
A kutatók nem tiltanak el ezektől az ételektől, viszont azt nem ajánlják, hogy a mindennapos étkezés részévé váljanak.
Alma
Az egészséges étrend része ez a gyümölcs, hiszen már egyetlen darab belőle igazi vitaminbomba, ráadásul az emésztést is rendben tartja. De azt is tudni kell róla, hogy egy tavalyi amerikai felmérés kimutatta, hogy az összes zöldség és gyümölcs közül, amelyeket növényvédő szerrel kezelnek, a vizsgált ételek közül az almákban volt a legtöbb maradvány ebből. Az almák kétharmada tartalmazta ezek maradványait, a peszticideket. Ez pedig hatással van a hormonrendszerre, és olyan ingadozásokat vált ki a szervezetben, amelyek elősegítik a depresszió kialakulását. A kutatók nem lebeszélni akarnak erről a gyümölcsről, hanem arra hívják fel a figyelmet, hogy mindig alaposan mossuk meg.
Konzervzöldségek
Azt már régóta vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a fémdobozba csomagolt borsó, kukorica stb. és a rák kialakulása között. Úgy tartják, hogy a fémből kioldódó anyagok mérgezőek lehetnek, ami az új vizsgálat szerint nemcsak a testet, hanem a mentális egészséget is károsíthatják, előidézve ezzel a depressziót. Még egy érv, hogy friss zöldségeket használjunk a főzéshez.
Homár
Peszticid nemcsak a növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsökből juthat a szervezetbe, hanem állatok húsából is, főként homárból. A vegyi anyag hulladéka bekerül a tengerekbe, onnan az állatokba, majd annak a szervezetébe, aki megeszi ezeket. Ez megváltoztatja a testzsír tulajdonságait, kevesebb omega-3 és omega-6 szívódik fel, ez pedig az egyik oka a depresszió kialakulásának. Mivel ilyen ételt nem eszünk naponta, ez a veszélyforrás nyugodtan kizárható.
Kókuszdió
Önmagában is fogyasztható ez az ízletes egzotikus gyümölcs, de készítenek belőle olajakat is. A vegán étkezésben is felhasználják, hiszen az íze mellett számos értékes anyagot is tartalmaz. Kevés cukor és zsír van benne, és magas a fehérjetartalma, így a diétázok is szívesen eszik. Rossz hír viszont, hogy gátolja a szerotonin hormon termelését, ami a boldogságért felelős. Ennek hiánya pedig az egyik előfeltétele annak, hogy kialakuljon a depresszió.
Ismert vétkesek
Azzal már több kutatás is foglalkozott, hogy a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek nagyban felelősek a mentális egészség romlásáért. A hamburger, a fehér rizs, a cukros üdítők, fehér lisztből készült ételek nagymértékű fogyasztása bizonyítottan tompítanak, de már a cheddar sajtot, a lencsét, a joghurtot is meggyanúsították ezzel.