A fasírt, vagdalt vagy rolád az egyik legkedveltebb húsétel, tölteléke és körete sokféleképpen variálható, annyi arca van, amennyit kitalálunk. Finom és tápláló.
Háromszínes sertéstekercs sok-sok petrezselyemmel
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 20 dkg feta sajt, 1 sárga kaliforniai paprika, 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, csipet só, 6-8 szem egész bors, 2 zsemle, 2 tojás, 1 vagy két marék zsemlemorzsa, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj
A darált húst tegyük egy keverőtálba, a paprikákat negyedeljük és egy kevés zsiradékon fonnyasszuk meg, a zsemléket áztassuk le, majd nyomkodjuk ki, és valamilyen nagyobb lyukú szűrőn törjük át, és tegyük a húshoz! Sózzuk, borsozzuk, üssük hozzá a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemzöld felét, a zúzott fokhagymát, és dolgozzuk össze! A végén adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, amennyitől jól formázható lesz!
Egy tiszta konyharuhát (ne használjunk a mosás után öblítőt) vizezzünk be, és terítsünk ki, majd oszlassuk el egyenletesen rajta a húskeveréket! Ezután terítsük el rajta a fonnyasztott paprikákat, és erre kerüljön a feta sajt! Ha sikerült ezt jó szorosan feltekerni, akkor az egyik végét tekerjük el az egyik irányba, a másik végét a másik irányba! Ha megvagyunk, akkor jó szorosan tartva a roládot enyhe mozdulatokkal veregessük a konyhapulthoz, hogy összeálljon a massza! Tekerjük ki a ruhából, és óvatosan tegyük egy kiolajozott tepsire, majd öntsük le a maradék olajjal, és tegyük sütőbe, majd süssük 170 fokon 35-45 percig!
Ha elkészült, emeljük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni legalább 10-15 percet, szórjuk meg a maradék petrezselyemzölddel, amit csak úgy rátépkedünk, majd csak ezután kezdjük szeletelni, így nem esik szét!
* * *
Gasztro magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!
Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!