Test és lélek

Gasztro magazin: Cukkini

Bors

Létrehozva: 2018.06.11.

<p>A méltán egyre népszerűbb cukkini könnyen kezelhető, jól eltartható és változatosan elkészíthető zöldségféle, alacsony energiatartalma miatt ráadásul a fogyókúrázók diétájának egyik legfontosabb alapanyaga.</p>

A cukkini (Cucurbita pepo convar „cocozella”) a kabaktermésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik. A növény 10–30 cm hosszú termésének színe a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga vagy sárga csíkos is. Főszezonja májustól októberig tart, az üvegházi termesztésnek és az importnak köszönhetően azonban ma már egész évben frissen kapható. Dr. Bálint György (Bálint gazda) kutatásai szerint viszonylag friss nemesítésű növény, ő maga is csak a hetvenes évek elején találkozott először vele Olaszországban, akkor vetett a saját kertjében is.

Gasztro Magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Miért fogyasszuk?

Semleges íze miatt kiváló lehetőség a gyermekek és felnőttek étrendjének színesítésére: változatosan elkészíthető és a legtöbb diétában büntetlenül fogyasztható. Legfontosabb tápanyagértékei: elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Bár nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna, de tápértéke a spárgatöknél például kicsivel nagyobb.

Elkészítési tippekért és további receptekért keresse a Gasztro Magazint!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek