Elgondolkodtak már rajta, honnan ered a „majszol” szavunk? Bár a magyar nyelv etimológiai szótárában nem találtunk rá megerősítést, a kukorica tudományos neve Zea mays: németül mais, angolul maize az elnevezése. Mindenesetre a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk és a nyár egyik legkedveltebb csemegéje.
Élettani hatásai
* A kukoricaliszt és a kukoricakeményítő rendszeres fogyasztása gátolja a fogszuvasodás kialakulását. * A szemek rostos héja székrekedés ellen kiváló. * Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja koleszterinszint-csökkentő hatású és az agyműködést jótékonyan befolyásolja. * Vitaminokban és ásványi anyagokban általában szegényebb, mint a többi gabona, de E-vitamin-tartalma kiemelkedő. * Mivel nem tartalmaz gluteint, a gluténmentes diétában kiválóan alkalmazhatók a kukoricaliszt-tartalmú készítmények.
Gasztro Magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!
Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!
Tortilla házilag:
Hozzávalók:
• 50 dkg kukoricaliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál só
• 5 evőkanál olaj
• 3 dl langyos víz (a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel)
Elkészítés:
Az összetevőket a víz felével összekeverjük, annyi vizet adunk még hozzá, amennyit felvesz és kis labdává alakul. Dagasztókanállal még keverjük néhány percig, amíg jó ruganyos tésztát kapunk. Cipót formázunk, melyet késsel felezünk, majd a feleket negyedeljük, így 8 kis gombócot kapunk. 30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Laposra nyújtjuk őket és közepesen meleg serpenyőben megsütjük, oldalanként egy perc alatt.
További receptekért keresse kéthetente kedden a Gasztro Magazint!