Test és lélek

Gasztro magazin: Édes majszolnivaló - a kukorica

Bors

Létrehozva: 2018.07.10.

Elgondolkodtak már rajta, honnan ered a „majszol” szavunk? Bár a magyar nyelv etimológiai szótárában nem találtunk rá megerősítést, a kukorica tudományos neve Zea mays: németül mais, angolul maize az elnevezése. Mindenesetre a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk és a nyár egyik legkedveltebb csemegéje.

Élettani hatásai

* A kukoricaliszt és a kukoricakeményítő rendszeres fogyasztása gátolja a fogszuvasodás kialakulását. * A szemek rostos héja székrekedés ellen kiváló. * Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja koleszterinszint-csökkentő hatású és az agyműködést jótékonyan befolyásolja. * Vitaminokban és ásványi anyagokban általában szegényebb, mint a többi gabona, de E-vitamin-tartalma kiemelkedő. * Mivel nem tartalmaz gluteint, a gluténmentes diétában kiválóan alkalmazhatók a kukoricaliszt-tartalmú készítmények.

Gasztro Magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Tortilla házilag:

Hozzávalók:
• 50 dkg kukoricaliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál só
• 5 evőkanál olaj
• 3 dl langyos víz (a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel)

Elkészítés:

Az összetevőket a víz felével összekeverjük, annyi vizet adunk még hozzá, amennyit felvesz és kis labdává alakul. Dagasztókanállal még keverjük néhány percig, amíg jó ruganyos tésztát kapunk. Cipót formázunk, melyet késsel felezünk, majd a feleket negyedeljük, így 8 kis gombócot kapunk. 30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Laposra nyújtjuk őket és közepesen meleg serpenyőben megsütjük, oldalanként egy perc alatt.

További receptekért keresse kéthetente kedden a Gasztro Magazint!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek