Test és lélek

Napi hét olívabogyó az egészség titka

Bors

Létrehozva: 2018.07.23.

Az ételeket finomabbá, a bőrünket szebbé, az egészségünket pedig jobbá teszi az olíva.

A béke jelképeként is ismert gyümölcs felhasználása nem áll meg a salá­táknál. Ennél jóval többre hivatott, főleg az egészségünk szempontjából. Legyen szó a bogyóról, vagy az olajról, ahhoz, hogy igazán egészségesek legyünk muszáj beiktatnunk az étkezésünkbe legalább napi hét szemet, vagy pár kanálnyi extra szűz olajat.

Segít megelőzni a depressziót

Nem csak a koleszterinszintünket tesszük rendbe, ha naponta eszünk olívabogyót: elképesztő, de a rák kialakulásának lehetőségét is csökkenti, sőt, segít megelőzni a depressziót is. Ezt a Spanyol Táplálkozástudományi Társaság bizonyította. A nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert 34 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Az sem véletlen, hogy rengeteg olívaolajos kozmetikumot találunk a boltok polcain. A gyümölcsben található anti­oxidánsok megszépítik a bőrt, és a gyulladásokat is csökkentik. Rendszeres fogyasztása akár olaj formájában pedig védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti még a trombózis és más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

Zöld vagy fekete?

A hiedelemmel ellentétben nincs külön zöld és fekete olajbogyó. Akkor zöld, ha nem teljesen éretten szedik le, és akkor barnás, vagy sötétlila, nem pedig fekete, ha éretten szüretelik. A csemegebogyóként árusított fekete olajbogyót az E–579 jelzésű adalékanyaggal kezelik, hogy elnyerje a fogyasztók által kedvelt fekete színt.

Vizsgálni kell a címkét

Vásárláskor nem elég csak azt figyelni, hogy milyen márkájú és fajtájú olajat választunk, még körültekintőbbnek kell lennünk, ha jó minőséget szeretnénk vásárolni.

– Sok olyan áruval találkozhatunk hazánkban, amelyeknél az ültetvénnyel nem rendelkező felvásárló óriáscégek innen-onnan összeöntött termékeket adnak el akár extra szűz olívaolaj néven is, emiatt kell mindig megnézni a címkén a fajta megnevezését – figyelmezteti a Bors olvasóit Tóth Gusztáv olajszak­értő, az Igazioliva.hu szerkesztője.

– Az extra szűz olívaolajoknál három szempontra mindenképpen érdemes odafigyelni: a felhasznált bogyófajtára vagy azok arányára, illetve ezek keverékére, a termőhelyre vagy régió­ra, valamint a termelőre – tette hozzá a szakértő.

Melyiket válasszuk?

Extra szűz: A legértékesebb olajfajta. A készítésénél figyelnek arra, hogy a szüretelés után 24 órán belül megkezdjék a sajtolást, így lesz a legjobb a minősége. Ennek a fajtának a savtartalma nem lehet több 0,8 százaléknál. Maga az extra szűz jelzés azonban nem jelent garanciát. Az olcsó fajta gyanús lehet, mert a termelők összeönthetnek többféle olajat is, majd extra szűzként árulják. Mindig ellenőrizzük a címkét!

Szüretlen extra szűz: Csupán annyiban különbözik a társától, hogy a préselés után nem szűrik meg, tehát benne hagyják a gyümölcshúst és a mag törmelékét, ami miatt ködös, opálos lesz az olaj. Ez a fajta lehet, hogy kevesebb ideig lesz eltartható, de erősebb az íze.

Szűz: ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb, emiatt az egészségmeg­őrző hatása és az íze sem olyan erős.

Lampante olaj: Ugyanazzal a technikával készül, mint a többi, de savtartalma jóval magasabb. A lampantét finomítási eljárásnak vetik alá, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal vegyítik. Ez a termék egyszerűen olívaolaj néven kerül forgalomba.

Kommersz olajok: A leg­alacsonyabb minőségű olaj, például a sansa, amit gyakran sima olívaolajként árulnak, pedig hivatalos elnevezése az olívapogácsa-olaj, vagy az olívamaradék-olaj lenne, ugyanis ezeket félig vegyi úton állítják elő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek