Az ételeket finomabbá, a bőrünket szebbé, az egészségünket pedig jobbá teszi az olíva.
A béke jelképeként is ismert gyümölcs felhasználása nem áll meg a salátáknál. Ennél jóval többre hivatott, főleg az egészségünk szempontjából. Legyen szó a bogyóról, vagy az olajról, ahhoz, hogy igazán egészségesek legyünk muszáj beiktatnunk az étkezésünkbe legalább napi hét szemet, vagy pár kanálnyi extra szűz olajat.
Nem csak a koleszterinszintünket tesszük rendbe, ha naponta eszünk olívabogyót: elképesztő, de a rák kialakulásának lehetőségét is csökkenti, sőt, segít megelőzni a depressziót is. Ezt a Spanyol Táplálkozástudományi Társaság bizonyította. A nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert 34 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Az sem véletlen, hogy rengeteg olívaolajos kozmetikumot találunk a boltok polcain. A gyümölcsben található antioxidánsok megszépítik a bőrt, és a gyulladásokat is csökkentik. Rendszeres fogyasztása akár olaj formájában pedig védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti még a trombózis és más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.
Vásárláskor nem elég csak azt figyelni, hogy milyen márkájú és fajtájú olajat választunk, még körültekintőbbnek kell lennünk, ha jó minőséget szeretnénk vásárolni.
– Sok olyan áruval találkozhatunk hazánkban, amelyeknél az ültetvénnyel nem rendelkező felvásárló óriáscégek innen-onnan összeöntött termékeket adnak el akár extra szűz olívaolaj néven is, emiatt kell mindig megnézni a címkén a fajta megnevezését – figyelmezteti a Bors olvasóit Tóth Gusztáv olajszakértő, az Igazioliva.hu szerkesztője.
– Az extra szűz olívaolajoknál három szempontra mindenképpen érdemes odafigyelni: a felhasznált bogyófajtára vagy azok arányára, illetve ezek keverékére, a termőhelyre vagy régióra, valamint a termelőre – tette hozzá a szakértő.
Extra szűz: A legértékesebb olajfajta. A készítésénél figyelnek arra, hogy a szüretelés után 24 órán belül megkezdjék a sajtolást, így lesz a legjobb a minősége. Ennek a fajtának a savtartalma nem lehet több 0,8 százaléknál. Maga az extra szűz jelzés azonban nem jelent garanciát. Az olcsó fajta gyanús lehet, mert a termelők összeönthetnek többféle olajat is, majd extra szűzként árulják. Mindig ellenőrizzük a címkét!
Szüretlen extra szűz: Csupán annyiban különbözik a társától, hogy a préselés után nem szűrik meg, tehát benne hagyják a gyümölcshúst és a mag törmelékét, ami miatt ködös, opálos lesz az olaj. Ez a fajta lehet, hogy kevesebb ideig lesz eltartható, de erősebb az íze.
Szűz: ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb, emiatt az egészségmegőrző hatása és az íze sem olyan erős.
Lampante olaj: Ugyanazzal a technikával készül, mint a többi, de savtartalma jóval magasabb. A lampantét finomítási eljárásnak vetik alá, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal vegyítik. Ez a termék egyszerűen olívaolaj néven kerül forgalomba.
Kommersz olajok: A legalacsonyabb minőségű olaj, például a sansa, amit gyakran sima olívaolajként árulnak, pedig hivatalos elnevezése az olívapogácsa-olaj, vagy az olívamaradék-olaj lenne, ugyanis ezeket félig vegyi úton állítják elő.