Eljött a július, és minden jóravaló magyar konyhában rotyog a baracklekvár. Ez nagyon jól van így, mi most mégsem a befőzéshez adunk tanácsokat, hanem ahhoz, hogyan készítsünk belőle jobbnál jobb ételeket.
Sárgabarack-krémleves
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók (4 adag): 1 kg magozott, felaprított sárgabarack 100 g aszalt sárgabarack 1 dl fehérbor 5 evőkanál méz 1/2 liter tej 2 dl tejszín, habbá verve 2 evőkanál kukoricaliszt mentalevél a tálaláshoz
Elkészítés: A gyümölcsöt (a frisset és az aszaltat együtt) puhára pároljuk a fehérborban. Ekkor a lisztet és a tejet hozzáadva simára turmixoljuk és felfőzzük. A tűzről levéve keverjük bele a mézet és a tejszínhabot, majd aprított mentával tálaljuk.
Currys csirkenyárs sárgabarack chutney-val
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag): 600 g csirkemellfilé 300 g natúr joghurt 1 gerezd fokhagyma 1 ek kurkuma 1 kk őrölt római kömény 1 kk őrölt bors 1 tk só 4 ek olaj
Elkészítés: Először elkészítjük a pácot: a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, a római köménnyel, a borssal és a kurkumával. A csirkemellet kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba, majd 1–2 órára zárt edényben a hűtőbe tesszük. A pácolt csirkehúst a nyársakra húzzuk, és besózzuk, majd grill-lapon körbesütjük. Tálalás: Mazsolás rizzsel és sárgabarack chutney-val kínáljuk.
Sárgabarackos-mandulás sajttorta
Elkészítés: 80 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (12 szelet): A tésztához: 200 g búzaliszt 50 g mandulaliszt 100 g cukor 1 csipet só 10 evőkanál tej 10 evőkanál olaj 1 kávéskanál sütőpor 2 tojás A krémhez: 150 g mascarpone 50 g cukor 20 g mandulaliszt 1 tojás 4 evőkanál darált mandula A feltéthez: 300 g felezett barack 4 evőkanál szeletelt mandula 3 evőkanál barnacukor
Elkészítés (28 cm átmérőjű sütőformához): Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Keverjük össze a tészta hozzávalóit, és kanalazzuk bele a sütőpapírral kibélelt formába. Ez a tészta nem folyik, kanalazni és kenni kell, hogy kitöltse a sütőformát, de nem szabad felhígítani, mert emiatt nem keveredik majd össze sütés közben a mandulakrémmel. Keverjük össze simára a mandulakrém hozzávalóit is, és simítsuk a tészta tetejére. Végül a felezett barackokat rendezzük a tetejére, majd megszórjuk vágott mandulával és barnacukorral. Az előmelegített sütőben 28–30 percig sütjük. A formában hűtsük ki, hogy a krém is megszilárduljon – csak teljesen kihűtve lehet jól szeletelni.