Test és lélek

Ezért egyen diót - el sem hiszi, mennyi mindenre jó!

Bors

Létrehozva: 2018.09.30.

Forrás: AFP

Az ősz egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegéje a dió, ami számos értékes tápanyagot tartalmaz, mint például telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatásai: jótékonyan hat az agyi, szellemi frissességre, segíti a csontok, a fogak fejlődését, erősíti a hajunkat és a körmünket. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet nyálkahártyájának egészséges működését. Segít a szívproblémák megelőzésében, csökkenti a sztrók és a szívroham kockázatát. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég napi néhány szemet ennünk belőle!

A dióból hidegen sajtolt olaj antioxidáns, érvédő, érelmeszesedést gátló. Rendkívül jó hatású depresszió ellen és a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek is segít! Reggel, éhgyomorra igyunk belőle 1 evőkanálnyit. Tehetjük joghurtba, csepegtethetjük pirítósra, szendvicskrémbe. Gyerekeknek napi 1 teáskanállal ajánlott.

Levelét – tea formájában – gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használjuk. A diólevél és a termésfal juglont (erősen festő hatású), flavonoidokat, cseranyagokat, illóolajat és C-vitamint tartalmaz.

Elkészítése: 2 dl forró vízhez adjunk 1 teáskanál szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők viszont ne igyák!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek