Forrás: AFP
Az ősz egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegéje a dió, ami számos értékes tápanyagot tartalmaz, mint például telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatásai: jótékonyan hat az agyi, szellemi frissességre, segíti a csontok, a fogak fejlődését, erősíti a hajunkat és a körmünket. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet nyálkahártyájának egészséges működését. Segít a szívproblémák megelőzésében, csökkenti a sztrók és a szívroham kockázatát. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég napi néhány szemet ennünk belőle!
A dióból hidegen sajtolt olaj antioxidáns, érvédő, érelmeszesedést gátló. Rendkívül jó hatású depresszió ellen és a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek is segít! Reggel, éhgyomorra igyunk belőle 1 evőkanálnyit. Tehetjük joghurtba, csepegtethetjük pirítósra, szendvicskrémbe. Gyerekeknek napi 1 teáskanállal ajánlott.
Levelét – tea formájában – gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használjuk. A diólevél és a termésfal juglont (erősen festő hatású), flavonoidokat, cseranyagokat, illóolajat és C-vitamint tartalmaz.
Elkészítése: 2 dl forró vízhez adjunk 1 teáskanál szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők viszont ne igyák!