A magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, ősi népi gyógynövény, amely télen sokat segíthet a megfázásos betegségek kivédésében.
A vörös-, a lila-, a póré- és a fokhagyma egyaránt gazdag vitamin- és ásványianyag-források. Hatóanyagai, illóolajai baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló és emésztést segítő hatásúak. Megfázás esetén csökkentik a gyulladást, a dugulást a hörgőkben és az orrban, csillapítják a köhögést, enyhítik a torokfájást.
Tipp: tegyünk egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban! A felszálló illóolajok segítenek a gyógyulásban.
Hagymatea: öntsünk fél liter vizet egy edénybe, tegyünk bele 1-2 fej vöröshagymát, feldarabolva. Főzzük 20-30 percig, közben pótoljuk az elpárolgott vizet! Mézet is tehetünk a teába, de ilyenkor kicsit hagyjuk kihűlni, mielőtt belekanalazzuk.
Szirup – torokfájás és köhögés ellen: Vágjunk apróra két fej vöröshagymát, és locsoljuk meg annyi mézzel, hogy ellepje! Lefedve hagyjuk állni egy éjszakán át! Reggelre a hagyma és a méz vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tinktúrát ad. Naponta többször egy-egy teáskanállal együnk belőle!