A gyomnövényként ismert gyermekláncfű, vagy pitypang a benne lévő anyagok miatt nagyon hasznos gyógynövény. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a szárát. A növény gazdag A-, B-, C- és D-vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, kálium, kalcium, magnézium, cink).
Gyógyhatásai: növeli az erőnlétet és az étvágyat, javítja az emésztést. Gyulladáscsökkentő, vértisztító, vizelethajtó és enyhe hashajtó. Jótékonyan hat az epe és a máj működésére. Csökkenti a koleszterin- és a vércukor-szintet, így cukorbetegeknek is ajánlott. Emésztési problémákra nagybojtorjánnal, borsmen-tával keverhető. Teája kiváló tavaszi méregtelenítő kúrákhoz. Gyógyteát a száraz levél-ből forrázva, a gyökeréből főzéssel készíthetünk. Kúraszerűen fogyasztjuk, 4 hét után 1-2 hét szünetet tartva.
Külsőleg: fájó ízületek, reumás panaszok, köszvény esetén a gyökérfőzetével való borogatás jótékony hatású. Tavasszal leveleiből salátát is készíthetünk. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. A virágjából szörpöt lehet előállítani. Jó tudni: tejszerű nedve nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat, ezért a salátában a zsenge leveleket szár nélkül fogyasszuk.