Test és lélek

Mérgező, de jótékony is lehet a madársóska: eláruljuk, hogy ne fogyassza!

Bors

Létrehozva: 2019.06.02.

Apró, lóherére emlékeztet és fenyvesekben, bükkösök alján szőnyegszerűen terül el fehér virágaival. A szára és levelei – amelyek sok C-vitamint tartalmaznak – a kalcium-oxaláttól savanykás ízűek.

Gyógyhatásai: gyulladásgátló, baktériumölő, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású. Megszünteti a gyomorégést, az enyhébb máj- és emésztési zavarokat. Vizelethajtó, lázcsillapító hatású, érelmeszesedés ellen is jó. Segít veseproblémák, külső és belső fekélyek estén. De szájöblítésre, vérzéscsillapításra, rovarcsípésekre is kiváló.

Felhasználása: frissen használjuk. Főzhetünk belőle gyógyteát, tehetjük salátába, mártásokba, levesbe, semleges ízű növényekkel keverve.

Teakészítés: 1 evőkanál friss levelet ½ liter vízzel leforrázunk, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2 csésze teánál többet nem szabad fogyasztani. 

Jó tudni: amikor virágzik, mérgező, ilyenkor ne fogyasszuk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek