Apró, lóherére emlékeztet és fenyvesekben, bükkösök alján szőnyegszerűen terül el fehér virágaival. A szára és levelei – amelyek sok C-vitamint tartalmaznak – a kalcium-oxaláttól savanykás ízűek.
Gyógyhatásai: gyulladásgátló, baktériumölő, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású. Megszünteti a gyomorégést, az enyhébb máj- és emésztési zavarokat. Vizelethajtó, lázcsillapító hatású, érelmeszesedés ellen is jó. Segít veseproblémák, külső és belső fekélyek estén. De szájöblítésre, vérzéscsillapításra, rovarcsípésekre is kiváló.
Felhasználása: frissen használjuk. Főzhetünk belőle gyógyteát, tehetjük salátába, mártásokba, levesbe, semleges ízű növényekkel keverve.
Teakészítés: 1 evőkanál friss levelet ½ liter vízzel leforrázunk, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2 csésze teánál többet nem szabad fogyasztani.
Jó tudni: amikor virágzik, mérgező, ilyenkor ne fogyasszuk!