Ha nem akarjuk, hogy a fürdőszobában töltsük a karácsonyt, érdemes megfogadni néhány tippet a halvásárláshoz.
Egyre közelebb kerülve a karácsonyhoz már mindenki az ünnepi fogásokon töri a fejét. A legtöbb magyar családban mindenképpen kerül az asztalra hal: ki halásznének, ki rántott fogásként tálalja. A tökéletes vacsorához azonban megfelelő alapanyagok szükségesek. Ha megfogadja a halvásárlási tippjeinket, nem érheti meglepetés.
Ha élő halat vásárolunk, fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek, és ez télvíz idején elég gyakori jelenség. Ha azonban sok pikkely hiányzik a halról, vagy jelentősebbek a sérülések, jobb meggondolni a dolgot.
A romlás jelei először az állat fején láthatók: a kopoltyú és a szem állapota azonnal elárulja a halhús frissességét. A friss hal jellemzői az élénkvörös kopoltyú, a fényes, tiszta és duzzadt szem és a nedves, csillogó bőr.
A friss halhús tapintásra rugalmas, ha az ujjunkkal megnyomjuk és annak helye benne marad a húsban, akkor nem friss, sőt romlott hallal van dolgunk.
Azt sem árt tudni, hogy a friss halhús a vízben lemerül, míg a romlott a víz tetején lebeg, bár ezt már csak otthon tudjuk ellenőrizni.