Nos, ezek az ételek valóban egészségesek.
Forrás: Pexels
Számtalan dologgal kapcsolatban hallani, hogy növeli a rákos megbetegedés kockázatát: legyen szó ételekről vagy káros szenvedélyekről. Arról azonban csak kevésszer esik szó, hogy melyek azok a dolgok, amelyek viszont csökkentik a rosszindulatú daganatok előfordulásának lehetőségét.
Szakemberek szerint
egyértelmű kapcsolat fedezhető fel az étrend és a rák kockázata között,
ezért most hoztunk egy listát, ami telis-tele van olyan ételekkel, amelyekkel támogathatod a megelőzést.
Brokkoli: Az olyan keresztesvirágú zöldség, mint például a brokkoli, egy glükozinolát nevű kéntartalmú anyagat tartalmaz. Segítségével rágás és emésztés során olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek küzdenek a sejtkárosodások és a gyulladások ellen, valamint az alakuló tumorokban megakadályozzák az érelzáródást.
Paradicsom: A likopin legfőbb forrása a paradicsom. A vegyülettel kapcsolatban kimutatták, hogy az segít csökkenteni a prosztata-, a mell- és a tüdőrák kockázatát. Érdekesség, hogy főzés során a likopinszint emelkedik.
Fokhagyma: Bizonyos népességi tanulmányok szerint a fokhagyma fogyasztása erősen kapcsolódik a rákos megbetegedések kisebb arányához: különösen a gyomorral és bélrendszerrel kapcsolatos rosszindulatú daganatok esetében.
Alma: „Napi egy alma az orvost távolt tartja” – és milyen igaz! Egy felmérés szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak almát, a tüdőrák és az emlőrák kialakulásának kockázata alacsonyabb. Figyelj oda, hogy a héját is elfogyaszd!
Áfonya: Sötétkék színében rejlik a titok: rendkívül magas antioxidánstartalma, ami gátolja a DNS-t károsító molekulák képződését.
Szőlő: A lédús gyümölcs meglehetősen gazdag egy rezveratrol nevű vegyületben, ami nagy szerepet játszik a gyomor-, a mell-, a máj- és a nyirokrák kialakulásának megelőzésében. Az viszont nagyon fontos, hogy habár a borban is megtalálható ez a vegyület, az alkohol inkább növeli a rák kockázatát.
Lenmag: Az Omega-3 zsírsavak legfőbb forrása, csökkenti az emlőrák kockázatát, emellett képes lassítani a daganatok növekedését.
Zöld tea: A teafogyasztás erősen kötődik a vastagbél-, az emlő-, a petefészek-, a prosztata- és a tüdőrák kockázatának csökkenéséhez. Ezen belül a jótékony hatás kifejezetten erős a zöld tea esetében.
Csicseriborsó: A rostokban gazdag csicseriborsó hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal. Rendszeres fogyasztóinál sokkal alacsonyabb a vastagélrák kockázata.