Berobbant az eperszezon. A piros gyümölcsnek kevesen képesek ellenállni, és lássuk be, nem is igazán kell. A bogyós termés önmagába is mennyei, de most adunk néhány tippet, hogy mit készíthetünk belőle.
Forrás: Pixabay
Ha igazán ízléses italra vágyunk, az eperlimonádéhoz tökéletes szemeket kell kiválasztanunk. A gyömölcs felét egy kevés cukorral és vaníliacukorral mixeljük pépesre! Ha diétázni szeretnénk, használhatunk cukor helyett édesítőt és vaníliaaromát is.
Egy nagy poharat félig töltsünk fel zúzott jéggel, majd öntsük rá a pépesített epret! Az eper másik felét szeleteljük fel, és halmozzuk a pohárba! Ízlés szerint tegyünk rá néhány tépkedett levél mentát vagy bazsalikomot, és öntsük fel vízzel, illetve adjunk hozzá egy kevés citromlevet!
Ha kedvünk tartja, a pohár szélére tehetünk egy-két karika narancsot vagy citromot is.
Egy tapadásmentes fazék alján kezdjünk el cukrot karamellizálni! A megpucolt epret vágjuk szeletekre, és adjuk az olvasztott, már illatozó cukorhoz! Bolondítsuk meg egy kevés őrölt fahéjjal! Botmixerrel pürésítsük, majd öntsük fel tejszínnel!
Egy kis pohárban egy-két evőkanál keményítőt keverjünk el vízzel, majd öntsük az eperhez! Állandó kevergetés mellett főzzük addig, míg be nem sűrűsüdik!
Hűtsük jéghidegre! Ha szeretnénk, ezután tehetünk bele frissen mosott, darabolt epret! Tejszínhabbal tálalva a legfinomabb.
Ez a desszert már némileg bonyolultabb, de mindenképpen megéri rá időt szánni.
Egy csomag babapiskótát szorosan egymás mellé helyezzünk egy üvegtál aljára! Cukorból és citromléből készítsünk annyi szirupot, hogy az egész piskótát enyhén meglocsolhassuk vele! Az eper egy részét pürésítsük egy kevés cukorral, és jól kenjük le vele a piskótát! Egy doboz mascarponét bolondítsunk meg eperpürével, illetve adjuk hozzá három darab, porcukorral fehéredésig vert tojássárgáját! A krémet halmozzuk a piskótára! A maradék epret vágjuk szeletekre, és helyezzük el a krém tetején!