Nem csak a karcsúságot veszélyeztetik az üdítőitalok.
Forrás: Pexels
Mindenki ismeri a cukros üdítők rossz hírét, mégis rengetegen fogyasztják azokat. Az elhízástól kezdve a fogszuvasodáson át számos egészségre káros hatását mutatták már ki az évek során, köszönhetően az elképesztően magas cukortartalomnak és a rengeteg mesterséges összetevőnek.
Van azonban egy mellékhatása a cukros üdítőknek, amelyet csak kevesen ismernek.
Ez nem más, mint a nem alkoholos zsírmáj (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) nevű betegség.
Egy gasztroenterológiával foglalkozó kanadai szaklapban megjelent tanulmány szerint a túlzott üdítőfogasztás és az NAFLD között szoros összefüggés mutatható ki. Felmérésük során három éven keresztül több mint háromszáz olyan ember eredményit vizsgálták, akik ebben a betegségben szenvedtek.
Mint kiderült, a felmérésben résztvevők 20%-a naponta egyszer, 40-40%-uk pedig naponta kétszer-háromszor, vagy annál is többször fogyasztott cukros üdítőt.
A kutatók megállapították: azok esetében, akiket egyéb kockázati tényezők (pl. cukorbetegség, elhízás vagy magas vérnyomás) nem fenyegetnek, közel 83%-kal magasabb a NAFLD kialakulása.
És hogy mennyire veszélyes a nem alkoholos zsírmáj?
Egy tavalyi népességi statisztika szerint a betegség minden szakasza eggyel magasabb halálozási arányhoz vezet.