Csak jót tesz az egészségével, ha elhagyja a cukrot.
Forrás: Pexels
A túlzott cukorfogyasztás következményeit csak hosszútávon érezzük – ha azonban lemond az édes kísértésről, a teste azonnal reagál.
A legnagyobb problémát az jelenti manapság, hogy rengeteg finomított élelmiszert eszünk, amiben hozzáadott cukor van. Épp ezért gyűjtöttünk össze pár lehetőséget, ami kiváltja a cukrot az étrendünkből.
Nyírfacukornak is mondják, de valójában nem az. Az egyik legnépszerűbb helyettesítője a cukornak, mivel alacsony a glikémiás indexe (kevésbé növeli a vércukorszintet) és a fogaknak is jobb, mint a sima fehér cukor, ráadásul 40%-kal kevesebb a kalóriatartalma. Nagy mennyiségben viszont puffaszt és hasmenést okoz, így érdemes mértékkel fogyasztani!
Az egyik legismertebb édesítőszer, mivel egyre több üdítőben ott van. Nincs benne kalória, mert az emberi szervezet képtelen lebontani. Plusz a kutatók sem találtak semmit, ami arra utal, hogy bárkinél gondot okozna, ezért javasolják kismamáknak, gyerekeknek és cukorbetegeknek is. Fogyókúrázóknak pedig kifejezetten ajánlott!
Nagyon hasonlít a barna cukorra. A kókuszpálma virágából állítják elő. Vigyázat: a glikémiás indexe nem magas, de ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor!
Szintén alacsony kalóriatartalmú édesítő. Egy nap alatt ürül a szervezetből, ha normál mennyiségben fogyasztjuk. Ugyan nincs hatása a vércukorszintre, de azért ne essünk túlzásba, mert nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhat. Jó választás teához, kávéhoz, süteményekhez, mert nincs utóíze.
Felkapott szer, mert nemcsak tequilát, de édesítőszert is készítenek belőle. Tele van vitaminnal és antioxidánssal, tehát nagyon egészséges. Fogyókúrához viszont nem jó választás, mert magas a kalóriatartalma.
(via)