Van pár olyan étel, ami szorosan kapcsolódik egy-egy emblematikus filmhez, vagy sorozathoz. Például számtalanszor láttuk és kívántuk meg például Bud Spencer kedvencét, de tudja hogyan készülnek?
Valószínűleg mindenkinek a Bud Spencer filmek ugranak be a hagymás bab hallatán. De miért pont bab? Igazi vadnyugati étel, amit vászonzsákban egyszerűen bárhova magukkal tudtak vinni lovaikon a nyereghez rögzítve. Bárhol elkészíthető, nagyjából csak a babra, egy serpenyőre, hagymára, kevés sóra van szükség és máris kész az olcsó, valóban laktató étel. A színész a való életben is szerette a hagymás babot, de igazi olaszként a tésztaételekért rajongott.
Ha valóban az autentikus Bud Spencer majszolta hagymás babot szeretnénk elkészíteni, a legfontosabb, hogy száraz fehér babot vegyünk.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szárazbab * 2 evőkanál olaj * 2 nagy fej vöröshagyma * 2 dl tejföl * 1 púpozott evőkanál liszt * só
Elkészítés:
Ha babkonzervet veszünk, spórolhatunk az elkészítési időn, ha száraz babot választunk, előző este áztassuk be. A hagymát szeletekre kell vágni, amit az olajon rózsaszínre pirított liszten egy percig dinsztelünk. Aztán annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje, a folytonos kevergetés mellett sűrűre főtt babot a tejföl felével, és sóval puhára főzzük, aki szeretné, ujjnyi kolbászt is főzhet bele felkarikázva. Ha elkészült meglocsolhatjuk a maradék tejföllel. Mindennel együtt 40 perc múlva fogyaszthatjuk is.
Talán nincs is olyan epizódja a Csengetett, Mylord? című sorozatnak, amelyben ne tűnne fel a szakácsnő, Mrs. Lipton kiváló meggyes pitéje. A 20-as évek brit társadalmának szatírája annyira népszerű hazánkban a mai napig, hogy rendszeresen jönnek Magyarországra a szereplők a rajongók által szervezett közönségtalálkozókra. De mitől olyan tortaszerű a brit meggyes pite, és miért nem süllyed az aljára a meggy?
Hozzávalók:
250 g liszt * 0,5 csomag sütőpor * 100 g zsír, 150 g főzőmargarin * 2 tojás * 1 csomag vaníliás cukor * 200 g cukor * 50 ml brandy * 250 g magozott meggy
Elkészítés:
Először keverjük össze a magozott, megmosott, lecsöpögtetett meggyet 3 evőkanál liszttel. A maradék lisztet keverjük el a sütőporral. Miután a vajat a cukorral habosra kevertük, tegyük bele a tojásokat, majd adagoljuk hozzá a lisztet miközben folyamatosan keverjük. Következik a brandy és a meggy 2/3-a. Egy 20 centis tortaformát vajazzunk ki, és öntsük bele a tésztát, és pakoljuk rá a maradék meggyet. 180°C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, a tetejét tálalás előtt meg lehet hinteni porcukorral.
A film szilvásgombóccal dobálózó jelenete valójában nem játék volt. A felvétel előtt ugyanis a fagyasztóban tárolták a gombócokat, ezért kőkemények voltak. Koltai Róbertnek ki is kellett menekülnie a jelenetből. Előtte persze olyan jóízűen ették, hogy mindenki megkívánta.
Itt a receptje:
Hozzávalók 4 főre:
1 kg főtt, reszelt burgonya * 1 tojás * 50 dkg finomliszt * egy csipet só * 1 kg felezett szilva, vagy kemény szilvalekvár * őrölt fahéj * zsemlemorzsa
Elkészítés:
A reszelt burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót, jól összegyúrjuk, aztán lisztezett felületen kinyújtjuk, és felkockázzuk. A közepébe tesszük a fahéjjal kicsit meghintett magozott szilvát, vagy egy teáskanál szilvalekvárt. Bő vízben 10 perc alatt kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukros tejföllel tálaljuk.
Az 1972-es Keresztapa című filmben fogyasztja a Corleone család a hagyományos szícíliai házi ételt, a spagettit, ami azóta is számos maffiafilmben feltűnt.
Hozzávalók:
0,5 kg darált marhahús * 1 csokor petrezselyem * 1 gerezd fokhagyma * 1 kk bazsalikom * 1 tojás * 4 ek zsemlemorzsa * 3 ek olivaolaj * 3 ek fehérbor * 40 dkg spagettitészta
A szószhoz:
4 evőkanál olívaolaj * 1 db vöröshagyma * 4 db paradicsom
Elkészítés:
A húst az apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, a tojással, a borral, és egy csipet sóval, zsemlemorzsával összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk belőle. Lisztbe forgatjuk, majd barnára sütjük. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomokat, felöntjük 3 dl vízzel éa 6-8 percig sűrűre főzzük. Közben a tésztát forró sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor a szószt a tésztára kanalazzuk, majd ráhelyezzük a húsgombócokat, és megszórjuk a bazsalikommal.