Egy kis fehérbor a levesbe, sör a sertéssültbe, csak hogy felturbózza az ízét. Mivel ezek a főzés során elpárolognak, a gyerekeknek is bátran feltálalható.
Forrás: mindmegette.hu
Sokhagymás krémleves baconnel és kakukkfüves kenyérkockákkal
Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg póréhagyma * 3 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 csokor újhagyma * 10 dkg vaj * 150 ml száraz fehérbor * 1 l zöldségleves-alaplé * só, őrölt fekete bors * őrölt szerecsendió * 2 ek étkezési keményítő. A tálaláshoz: 10 dkg szikkadt kenyér * morzsolt kakukkfű * 2 ek olaj * 10 dkg bacon * 5 dkg ementáli sajt
Elkészítés: Karikázzuk fel a megtisztított póré-, vörös- és fokhagymát, továbbá az újhagyma fehér részét. Olvasszuk meg a vajat, és kezdjük el párolni rajta a pórét. Amikor már kezd megpuhulni, adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk együtt további néhány percig. Keverjük hozzá a fok- és az újhagymakarikákat, öntsük fel a borral, és nagy lángon főzzük addig, amíg az összes alkohol elpárolog. Öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Ízesítsük egy kevés sóval, borssal, valamint őrölt szerecsendióval, majd kis lángon főzzük tovább, amíg a hagymák teljesen megpuhulnak. Csorgassuk a levesbe a kevés hideg vízzel simára kevert étkezési keményítőt, azután forraljunk rajta egyet. Végül húzzuk le a tűzről, és pürésítsük botmixerrel. A kenyeret vágjuk kockákra, és hintsük meg morzsolt kakukkfűvel. Serpenyőben hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a felkockázott bacont. Azután pirítsuk meg a visszamaradt zsiradékon a kenyérkockákat. Ezekkel, és a lereszelt sajttal, az újhagyma felkarikázott zöldjével tálaljuk a levest.
Tipp: Minél alacsonyabb hőfokon főzi a levest, annál ízletesebb lesz a végeredmény.
Sörös-mézes karaj krumplifánkkal
Elkészítési idő: 75 perc. Nehézségi fok: ****
Hozzávalók (4 személyre): 8 szelet csont nélküli sertéskaraj * só, frissen őrölt bors * liszt * 2 ek olaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 250 ml világos sör * 3 ek mustár * 1 ek méz * snidling a díszítéshez. A krumplifánkhoz: 30 dkg burgonya * 1 tojás * 5 dkg tejföl * 5 dkg liszt * ½ tk sütőpor * só * olaj a sütéshez
Elkészítés: A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd hintsük meg egy kevés liszttel. A felhevített olajon süssünk rájuk kérget oldalanként 1-1 perc alatt. Ezután vegyük ki a húsokat, és szórjuk a serpenyőbe a megtisztított, félkarikára vágott vörös- és fokhagymát, pároljuk meg. Öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, adjuk hozzá a mustárt és a mézet, forgassuk össze. Tegyük vissza a hússzeleteket, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk puhára, ezalatt a sörös szaft is besűrűsödik. A burgonyát mossuk és hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd főzzük puhára. Szűrjük le, még melegen törjük át, majd adjuk hozzá a tojást, a tejfölt, a lisztet, a sütőport és egy kevés sót. Dolgozzuk össze, ragacsos állagú masszát kell kapnunk. Egy kis lábasban forrósítsuk fel az olajat. Szaggassunk a tésztából kis fánkokat, forgatva süssük mindet aranybarnára, tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre. A kész karajszeleteket tálaljuk a sörös-mézes mártással és a burgonyafánkokkal, hintsük meg aprított snidlinggel.
Tipp: Ha a sörös mártás túl kesernyés, adjon hozzá még egy kevés mézet.
Csokis cake pop
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (20 darabhoz): 3 tojás * 6 dkg kristálycukor * 1 csipet só * 6 dkg liszt * 1 dkg cukrozatlan kakaópor. A krémhez: 100 ml habtejszín * 1 csipet só * 1 ek instant kávépor * 10 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú) * 2 ek málnalekvár. A mázhoz: 40 dkg fehér csokoládé. A díszítéshez: színezett csokitörmelék * cukorgyöngy
Elkészítés: A piskótához egy nagy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a sóval. Szitáljuk másik tálba a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan forgassuk a tojáshoz. Keverjük csomómentesre. Simítsuk a tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokos sütőben 10-15 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Közben a krémhez melegítsük meg a tejszínt a sóval és a kávéporral. Ha a kávé feloldódott, öntsük a keveréket a felaprított étcsokoládéra, és keverjük simára. A kihűlt tésztát tépkedjük apróra. Dolgozzuk a kihűlt krémhez a lekvárral együtt. Az egészet alaposan gyúrjuk össze, hogy formázható masszát kapjunk. Készítsünk belőle diónyi gömböket. Mártsuk a nyalókapálcikák egyik végét a felaprított és vízgőz felett megolvasztott fehér csokiba, majd szúrjuk a pálcákat a tésztagolyókba. Tegyük a hűtőbe egy kis időre. Ezután mártsuk meg a gombócokat is a csokiban. Tegyük mindet sütőpapírral bélelt tepsire, díszítsük ki a nyalókákat, majd ismét kerüljenek a hűtőbe, hogy megdermedjenek.