Póréhagyma, gomba, sárgarépa, spenót – önmagában lehet, hogy egyik sem a családtagok kedvence, de ezekben a fogásokban nélkülözhetetlenek. Na és igazi ízélményt garantálnak.
Forrás: mindmegette.hu
Gombaleves póréhagymával
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 1 póréhagyma * 2 sárgarépa * 25 dkg gomba * 4 dkg vaj * 1-2 babérlevél * só, bors * ½ csokor petrezselyem
Elkészítés: A pórét tisztítsuk meg, karikázzuk fel, majd bontsuk gyűrűkre. A répát hámozzuk meg, és szeleteljük fel a megtisztított gombafejekkel együtt. Lábasban forrósítsuk fel a vajat, és fonnyasszuk meg rajta a pórékarikákat. Adjuk hozzá a répa- és a gombaszeleteket, azután pirítsuk 1-2 percig. Öntsük fel 1,2 liter vízzel, dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk meg, majd közepes lángon, lefedve főzzük 30-35 percig. Végül húzzuk le a levest a tűzről, és ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk meg. Tányérokba merve, a petrezselyem lecsipkedett, durvára vágott leveleivel megszórva tálaljuk.
Sült csirkemell spenóttal és tojással
Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirkemellfilé * 2 ek napraforgóolaj * 3 ek szójaszósz * 4 tojás * 20 dkg konyhakész bébispenót * 4 ek olívaolaj * 1-2 tk citromlé * 2 gerezd fokhagyma * só
Elkészítés: A megtisztított csirkemellet vágjuk fel négy szeletre, majd pirítsuk körbe a serpenyőben felforrósított napraforgóolajon. Öntsük hozzá a szójaszószt 1-2 ek vízzel együtt, és közepes lángon süssük-pároljuk puhára a húsokat. Közben a tojásokat főzzük keményre 10 perc alatt, majd öblítsük le hideg vízzel, és hámozzuk meg. A spenótot forgassuk össze az olívaolajjal, a citromlével és a meghámozott, átnyomott fokhagymával, azután hintsük meg egy csipet sóval. Halmozzuk a keveréket tányérokra, végül rendezzük el rajta a félbevágott főtt tojásokat és a felcsíkozott hússzeleteket.
Zabpelyhes morzsasüti
Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg erdei gyümölcs (szeder, áfonya, málna stb.) * 10 dkg vaj + a tálhoz * 1 tasak vaníliás cukor * 1 tk őrölt fahéj * 15 dkg zabpehely * 10 dkg liszt * 6 dkg kristálycukor
Elkészítés: Szórjuk az erdei gyümölcsöket egy közepes méretű, kivajazott tűzálló tálba, és hintsük meg a vaníliás cukorral, továbbá az őrölt fahéjjal. A zabpelyhet forgassuk össze a liszttel, valamint a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a megolvasztott vajat, és dolgozzuk morzsás állagúra. Osszuk el a gyümölcsökön a zabpelyhes morzsát, végül süssük a süteményt a 180 fokos sütőben 30 percig. Egy kevés fahéjas porcukorral meghintve kínálhatjuk.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.