Ismét felszínre került egy több évtizedes eljárás.
Forrás: Pixabay
A TikTokon nemrég hurrikánként söpört végig egy már korábban is ismert megállapítás, ami a vaníliaíz származását boncolgatja. A közösségi oldal felhasználói sorra pakolják fel videóikat, amelyekben rákeresnek a nagy kérdésre.
Honnan származik a vaníliaíz?
A választól egytől-egyig megdöbbennek a fiatalok. A keresési találatok elején már feltűnik ugyanis az a 2013-as National Geopraphic oldalán található írás, amelyben kifejtik, hogy a vaníliaízt
hódok végbeléből nyerik ki.
„A hódvégbél egy úgynevezett „castoreum” nevű váladékot választ ki, amelyet az állatok területeik megjelölésére használnak. Ez az anyag édeskés, vaníliás illatú, ezért az élelmiszertudósok szívesen építik bele egy-egy receptbe.”
– olvasható a cikkben.
Mint folytatják: az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hatóság biztonságosnak tartja a castoreum használatát, így az elmúlt 80 évben ez megtalálható különböző, élelmiszerekhez használatos aromákban, és kozmetikai termékekben is.
Ha ez még nem lenne elég, a cikk kitér arra is, hogy a szakemberek milyen módszerrel jutnak hozzá a különleges esszenciához.
Azért, hogy egy hódból kinyerjék a castoreumot, meg kell fejni az állat végbelében helyezkedő mirigyet.
A természetes összetevőként nyilvántartott folyadék egyébként rendkívül népszerű, a National Geographic írása alapján évente 132 kilogrammnyit használnak fel belőle.