Használjuk az ősz gazdag ízeit. Ennek a menünek akár egy kezdő háziasszony is bátran nekivághat.
Forrás: mindmegette.hu
Zöldséges-tejfölös karfiolleves
Elkészítési idő: 40 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 1 fej karfiol * 3 sárgarépa * 1 fehérrépa * 3 burgonya * olaj * 1 pirospaprika * só, bors * ételízesítő * 1 ek liszt * 2 dl tejföl
Elkészítés: A karfiolleveshez a karfiolt rózsáira szedjük. A zöldségeket meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A zöldségeket forró olajon kicsit megpároljuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, 1,2 liter forró vízzel felöntjük, sóval, borssal és ételízesítővel fűszerezzük, majd beletesszük a karfiolrózsákat. Amikor megpuhultak a zöldségek, a levest behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, 1 perc alatt újra felforraljuk, és tálaljuk.
Sváb rakott krumpli palacsintatésztával
Elkészítési idő: 80 perc Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 személyre): 1,5 kg burgonya * 30 dkg sertészsír+a formához * 1 fej vöröshagyma * 10 dkg liszt * 100 ml tej * 3 tojás * só, bors * 10 dkg kolbász * 5 dkg sajt
Elkészítés: A megmosott burgonyát héjastul főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, óvatosan hámozzuk meg, és karikázzuk fel. Forrósítsuk fel a zsírt, majd süssük rajta üvegesre a meghámozott, finomra vágott hagymát. Keverjük össze a lisztet a tejjel és a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk meg a tésztamasszát. A meghámozott kolbászt karikázzuk fel. Kenjünk ki egy kevés hagymás zsírral egy tűzálló tálat. Rendezzünk el benne a burgonyakarikák 1/3-át, locsoljuk meg a maradék hagymás zsír 1/3-ával, és osszuk el rajta a kolbászkarikák egyharmadát. Ugyanígy készítsünk még két réteget. Öntsük rá a palacsintatésztát, majd óvatosan ütögessük az edény alját a munkapulthoz, hogy a massza egyenletesen eloszoljon. Szórjuk meg a lereszelt sajttal, és süssük a 160 fokos sütőben 30-40 percig. Végül vegyük ki, és pihentessük a rakott krumplit egy kis ideig.
Mákos csomó
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (16 darabhoz): 1 adag kész vajas tészta * 4 ek vaj * 4 ek kristálycukor * 4 ek darált mák
Elkészítés: A tésztát kenjük meg a megolvasztott vajjal, és szórjuk rá a cukorral elkevert darált mákot. Pizzavágó segítségével vágjuk fel a tésztát 1 centi széles csíkokra. Csavarjunk rajtuk néhányat, majd kössünk rájuk csomót. Rendezzük el a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük a 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.