Egy igazi ínyenc menü, amiben garantáltan talál a család minden tagja a fogához valót. Pedig csupa klasszikus fogásról van szó, csak egy kicsit modernizált változatban.
Libanyakleves
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg libanyak * 2 fehérrépa * 2 sárgarépa * 1 zellergumó * 1 fej vöröshagyma * 1/2 karalábé * 5 szem feketebors * 2 babérlevél * só
Elkészítés: A libanyakat hideg vízben átöblítjük, majd egy nagy fazékba tesszük a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot, felöntjük bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzni kezdjük. Ha felforrt, megsózzuk, és további 45 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt fehérrépát, a sárgarépát és a zeller felaprított zöldjét, majd puhára főzzük a libanyakkal együtt. A levest a libanyakkal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
Cordon bleu-s rakott tészta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg csőtészta * 200 ml habtejszín * 100 ml tej * 1 húsleveskocka * 2 tk mustár * 1/4 tk édes-nemes paprika * őrölt rozmaring * 1 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma * 1 ek olívaolaj + a tálhoz * 25 dkg csirke- vagy pulykamellfilé * 25 dkg sonka * 12,5 dkg mozzarella * 2 paradicsom * só, bors * 2-3 ek reszelt parmezán
Elkészítés: Főzzük ki a tésztát forrásban lévő, sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint. Azután szűrjük és csepegtessük le. Melegítsük meg a tejszínt a tejjel együtt, majd morzsoljuk bele a leveskockát, és ízesítsük a mustárral, a pirospaprikával, egy kevés őrölt rozmaringgal, valamint a meghámozott, átnyomott fokhagymával. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a leveskocka feloldóik. A megtisztított vöröshagymát aprítsuk fel, és pároljuk üvegesre a felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb csíkokra vágott húst, és pirítsuk meg. Ezután húzzuk le a tűzről, és tegyük félre.
Kockázzuk fel a sonkát, a mozzarellát és a paradicsomot, majd keverjük a tejes-tejszínes elegyhez, és sózzuk, borsozzuk. Azután forgassuk össze a tésztával és a húscsíkokkal. Simítsuk a keveréket egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba, szórjuk meg a reszelt parmezánnal, végül süssük aranyszínűre 200 fokon 30-40 perc alatt.
Pikáns kókuszkocka
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 6 dkg kristálycukor * 7 dkg vaj * 2 ek méz * 1 vaníliarúd * 6 dkg liszt * 3 dkg kókuszreszelék * 2 csipet só
A mázhoz: 20 dkg vaj * 12 dkg porcukor * 0,4 dkg kakaópor * 5 ek tejszín * 0,5 dl fehér rum * 1 lime leve * 2 csipet só
A borításhoz: kókuszreszelék * kókuszchips
Elkészítés: A tojásokat elkezdjük erős fokozaton habosítani. Amikor már van tartása, hozzáadagoljuk a cukrot és erős habbá verjük.
Közben a vajat és a mézet kikeverjük a vaníliamagokkal, picit rá is melegíthetünk. Lassan hozzácsurgatjuk a tojásos alaphoz a mézes vajat. Utána apránként spatulával beleforgatjuk az átszitált lisztet, végül a kókuszreszeléket, és a sót. Egy magasabb falú sütőpapíros tepsibe fektetjük a tésztát és szép barnára sütjük, a sütőt 180 fokra állítva. Ha megsült, kivesszük, kifordítjuk egy rácsra, lehúzzuk róla a papírt és kihűtjük.
A mázhoz a hozzávalókat egy kisebb edényben összefőzzük, majd langyosra hűtjük. A borításhoz külön-külön megpirítjuk picit a reszeléket és a chipset is száraz serpenyőben. A tésztát felvágjuk kockákra, megforgatjuk a mázban és megszórjuk a reszelékkel.