Ha véletlenül nem kerül hűtőbe időben, komoly gyomorrontás is lehet a vége.
Forrás: Pixabay
Vannak bizonyos ételek, amiket nap mint nap fogyasztunk, ám nem gondolnánk, hogy a mikrózás, az újramelegítés, vagy éppen a szobahőmérsékleten való tárolás – esetleg kint felejtés – komoly problémákkal járhat. Ilyen kényes étel a csirke, a burgonya, a gomba, a spenót, de a rizs is.
ha a rizs például kint marad az éjszaka, abból jobb nem enni, könnyen lehet ugyanis ételmérgezés a vége.
Ha mégis így jártunk, hányással és hasmenéssel is végződhet a baki, amit valójában egy baktérium okoz. Ez a kórokozó a rizs, a zöldségek, valamint fűszerek és tejtermékek felületén is megtalálható. A szaporodásnak pedig kedvez a szobahőmérséklet, főleg ha minimum 3 órán át a konyhapulton marad.
Ha nincs rajta sok baktérium, akkor jó eséllyel nem lesznek ilyen kellemetlen tüneteink, ám ehhez az is szükséges, hogy megfelelően előkészítsük az ételt, betartsuk a higiéniás szabályokat, és ami a legfontosabb: időben kerüljön hűtőbe!