A mákos bejgli tökéletes újjászületése a bejgliguba.
Ugye neked is okozott már fejtörést, akár főzés közben, hogy mihez kezdj maradék alapanyagokkal, vagy akár a süteménnyel, ami már nem mondható éppen frissnek. Mutatunk néhány tippet, amivel karácsony után is lehet fenséges lakomát csapni, akár maradékból is!
Hozzávalók
Elkészítés
A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a tejszínt habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint a narancs- és citromhéjat. Ebbe a keverékbe áztatjuk be a bejgli-karikákat. Amíg megszívják magukat, egy hőálló edényt kivajazunk. Az edénybe egy réteg bejglit helyezünk, rászórunk egy kevés mákot, majd tovább rétegezünk. A legvégén ráöntjük a tojásos keverék maradékát, és rácsipkedünk 1 evőkanál vajat. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Hozzávalók
Elkészítés
A tojásfehérjét a cukorral kikeverjük. Beletesszük az összes többi hozzávalót, majd alaposan eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy fagyis kanál segítségével gombócokat formázunk a tésztából. 175 fokra előmelegített sütőben 14-15 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók
Elkészítés
Langyos tejen az élesztőt felfuttatjuk. A maradék főtt krumplit villával, vagy krumplinyomóval összetörjük. A meleg krumplihoz hozzáadjuk a margarint (más zsiradékkal is elkészíthető). Ha felolvadt, hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót. Addig dagasztjuk, amíg sima, homogén nem lesz. Meleg helyen megkelesztjük. Liszttel behintett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kör alakú formával kiszaggatjuk. Végül a tetejét felvert tojással megkenjük, és 200°C-on, 40 percig sütjük.