Maradékmentő

Megszáradt sütemény, maradék tört krumpli – ezekből is lehet csodás ebéd, mutatjuk, hogyan

Bors

Létrehozva: 2021.12.27.

A mákos bejgli tökéletes újjászületése a bejgliguba.

Ugye neked is okozott már fejtörést, akár főzés közben, hogy mihez kezdj maradék alapanyagokkal, vagy akár a süteménnyel, ami már nem mondható éppen frissnek. Mutatunk néhány tippet, amivel karácsony után is lehet fenséges lakomát csapni, akár maradékból is!

Bejgliguba

Hozzávalók

  • 40 dkg szikkadt mákos bejgli, karikákra vágva
  • 6 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 50 g vaj
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 2-3 ek maradék mák (opcionális)

Elkészítés

A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a tejszínt habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint a narancs- és citromhéjat. Ebbe a keverékbe áztatjuk be a bejgli-karikákat. Amíg megszívják magukat, egy hőálló edényt kivajazunk. Az edénybe egy réteg bejglit helyezünk, rászórunk egy kevés mákot, majd tovább rétegezünk. A legvégén ráöntjük a tojásos keverék maradékát, és rácsipkedünk 1 evőkanál vajat. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Mandulás kókuszcsók

Hozzávalók

  • 5 db tojásfehérje
  • 90 g cukor
  • 200 g kókuszreszelék
  • 60 g mandulapehely
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só
Sok sütemény alapja a tojások sárgája, ez viszont sok megmaradt fehérjét jelent Fotó: Shutterstock

Elkészítés

A tojásfehérjét a cukorral kikeverjük. Beletesszük az összes többi hozzávalót, majd alaposan eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy fagyis kanál segítségével gombócokat formázunk a tésztából. 175 fokra előmelegített sütőben 14-15 perc alatt megsütjük.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók

  • 0,5 kg finomliszt
  • 0,5 kg főtt burgonya
  • 12 dkg margarin
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 0,75 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2-3 ek. só
  • 1 db tojás (a kenéshez)
Új életre kel a krumplipüré, ha pogácsát készítünk belőle Fotó: Shutterstock

Elkészítés

Langyos tejen az élesztőt felfuttatjuk. A maradék főtt krumplit villával, vagy krumplinyomóval összetörjük. A meleg krumplihoz hozzáadjuk a margarint (más zsiradékkal is elkészíthető). Ha felolvadt, hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót. Addig dagasztjuk, amíg sima, homogén nem lesz. Meleg helyen megkelesztjük. Liszttel behintett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kör alakú formával kiszaggatjuk. Végül a tetejét felvert tojással megkenjük, és 200°C-on, 40 percig sütjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek