Az egész világot meghódította a bolognai spagetti, ami valójában se nem bolognai, se nem spagetti. De akkor hogy is van ez?
Forrás: Shutterstock
Bolognai spagetti: egy étel, amit a világ minden táján ismernek és szeretnek, ráadásul a világ minden táján ugyanúgy készítik. Csak Bolognában nem. Illetve hát már ott is, mivel ezt követelik a turisták. De hogy alakult ez így?
Kezdjük a raguval! A ragú alla bolognese létező étel volt, csak hát nem egészen úgy készült, ahogy mi ismerjük. Eredetileg ugyanis sertés helyett marhahúsból készült, sok zellerrel és répával, egy kis tejjel és vörösborral. Ja, paradicsomot viszont alig tettek bele – jegyzi meg a SteetKitchen cikke.
És akkor a spagetti! Az ilyen darabos ragukat még véletlenül sem ették az olaszok spagettivel, mert arról a tésztáról egyszerűen lecsúsznak a hús- és répadarabkák. Ehelyett a széles, friss tagliatelle tészta vagy a lasagne volt kedvelt az ilyen jellegű ételeknél. (Ráadásul Bologna környékén eleve nem volt divatban a spagetti.)
Az eredeti bolognait az Olaszországból hazatérő amerikai katonák kezdték rendelni az olasz éttermekben, ahol azonban a gyorsabban elkészíthető spagetti volt az általános köret. Alighanem ezért szokhatták meg spagettivel az amerikaiak, és ezért kezdték el ekképp rendelni a világ minden táján – így Bolognában is, ahol egy idő után az éttermek egyszerűen nem tehettek mást, mint megadták magukat a "külföldi hóbortnak".