Akár hiszünk az ünnepre vonatkozó babonában, akár nem, sertéshússal – a malac ugyanis kitúrja a szerencsét –, lencsével – ami meg a gazdagság záloga – nem foghatunk mellé. A korhelyleves másnaposságra is jó, a sós ropogós pedig felüdülés a bejgli és a sok édesség után.
Korhelyleves kolbásszal
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
A tálaláshoz:
Elkészítés: A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A felkarikázott kolbászt is rádobjuk. Ha a kolbász lepirult, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát is. Pár perc után megszórjuk a fűszerekkel és a liszttel, majd átkeverjük. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon a liszt csomós. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és fél órán át főzzük. Behabarjuk a levest: a tejfölt simára kikeverjük egy merőkanál forró levessel, visszaöntjük, és forralunk még egyet rajta egyet.
Tejföllel, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Malacsült
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Megtisztítjuk a karajt, majd rács alakban bevagdossuk a bőrös felét. A húsos részét bedörzsöljük egy kevés sóval, továbbá az őrölt majoránnával. A meghámozott fokhagymát csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst, majd lefedve 24 órára a hűtőbe tesszük. Másnap elrendezünk a tepsiben 1 fej meghámozott, felszeletelt vöröshagymát, rárakjuk a karajt, és melléöntünk egy kevés vizet, majd 160 fokon 60 percig sütjük, és közben sörbe mártott füstölt szalonnával kenegetjük. Akkor jó, ha a hús megpuhul, a bőre pedig szép piros, ropogós lesz. Héjában sült burgonya, vagy lencse illik hozzá.
Sós stangli
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
A tetejére:
Elkészítés: Egy nagyobb tálban alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett deszkán kb. 1 centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és derelyeszaggatóval 8-10 centis rudakat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással és megszórjuk köménymaggal. 190 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.