Gasztro

Ezzel a menüvel élje túl az új év első napjait!

Létrehozva: 2022.01.02.

Akár hiszünk az ünnepre vonatkozó babonában, akár nem, sertéshússal – a malac ugyanis kitúrja a szerencsét –, lencsével – ami meg a gazdagság záloga – nem foghatunk mellé. A korhelyleves másnaposságra is jó, a sós ropogós pedig felüdülés a bejgli és a sok édesség után.

Leves

Korhelyleves kolbásszal

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 dkg zsírszalonna
  • 1 szál kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1 tk morzsolt majoránna
  • 1 ek édes-nemes paprika
  • só, bors
  • 1 ek liszt
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 doboz tejföl

A tálaláshoz:

  • kenyér

Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A felkarikázott kolbászt is rádobjuk. Ha a kolbász lepirult, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát is. Pár perc után megszórjuk a fűszerekkel és a liszttel, majd átkeverjük. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon a liszt csomós. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és fél órán át főzzük. Behabarjuk a levest: a tejfölt simára kikeverjük egy merőkanál forró levessel, visszaöntjük, és forralunk még egyet rajta egyet.

Tejföllel, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Főétel

Malacsült

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg bőrös karaj
  • 1/2 tk őrölt majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ml sör
  • 5 dkg füstölt szalonna
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Megtisztítjuk a karajt, majd rács alakban bevagdossuk a bőrös felét. A húsos részét bedörzsöljük egy kevés sóval, továbbá az őrölt majoránnával. A meghámozott fokhagymát csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst, majd lefedve 24 órára a hűtőbe tesszük. Másnap elrendezünk a tepsiben 1 fej meghámozott, felszeletelt vöröshagymát, rárakjuk a karajt, és melléöntünk egy kevés vizet, majd 160 fokon 60 percig sütjük, és közben sörbe mártott füstölt szalonnával kenegetjük. Akkor jó, ha a hús megpuhul, a bőre pedig szép piros, ropogós lesz. Héjában sült burgonya, vagy lencse illik hozzá.

Desszert

Sós stangli

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • 2 tk só
  • 4 ek tejföl
  • 2 tk ütőpor

A tetejére:

  • 1 tojás
  • köménymag
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Egy nagyobb tálban alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett deszkán kb. 1 centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és derelyeszaggatóval 8-10 centis rudakat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással és megszórjuk köménymaggal. 190 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek