Ugyan már egész évben kapni, télen van az igazi szezonja a banánnak, a narancsnak, vagy az ananásznak. S ezeket a vitaminbombák húsételekbe is tökéletesek, nem csupán desszertként.
Forrás: Shutterstock
Gyümölcsös turmix
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 8 banán * 4 marék áfonya * 4 csipet fahéj * 4 ek méz * 8 dl mandulatej
Elkészítés: A banánt meghámozzuk, és felszeleteljük. Hozzáadjuk az áfonyát (lehet fagyasztott is) és a többi alapanyagot, majd egy erősebb turmixgépben krémesre keverjük. Poharakba töltjük, és a tetejét tetszés szerint díszíthetjük még gyümölcsdarabokkal, mézzel, vagy fahéjjal. Fogyasztható előételnek, leves helyett, vagy smoothie-ként.
Ananászos sertésszelet
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg ananászkarika * 80 dkg csont nélküli sertéskaraj * 4 ek szójaszósz * 4 ek olívaolaj * 1 ek barna cukor * 1 gerezd fokhagyma * 1 csipet őrölt gyömbér * 1/2 tk csilipehely * 2 ek ketchup
Elkészítés: A szójaszószt összekeverjük az 1 evőkanál olívaolajjal, a cukorral, a megtisztított, összezúzott fokhagymával, a gyömbérrel, a csilipehellyel, a ketchuppal és egy kevéssel az ananász levéből. A húst megmossuk, felszeleteljük. A szeleteket kissé kiklopfoljuk, és beleforgatjuk a fűszeres pácba. Legalább 10 percig, vagy akár egy éjszakán át pihentetjük. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, és megpirítjuk benne a lecsepegtetett ananászkarikákat. Kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon 1-2 perc alatt megpirítjuk a hússzeletek mindkét oldalát, több adagban. Visszatesszük az összes húst, hozzáöntjük a pácot, lefedjük, majd puhára pároljuk. Végül fedő nélkül addig sütjük, míg a páclé egészen sűrű nem lesz. A puha bordát az ananászkarikákkal tálaljuk.
Gyors ananásztorta
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 3 tojássárgája * 6 ek kristálycukor * 2 ek finomliszt * 5 dl tej * 1 csomag zselatinpor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 dl habtejszín * 1 ananászkonzerv * 1 csomag babapiskóta
A díszítéshez: koktélcseresznye
Elkészítés: A tojássárgákat a kristálycukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a zselatinport, a vaníliás cukrot, és sűrűre főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a kihűlt krémhez keverjük. Egy jénai tálat folpackkal kibélelünk, kirakjuk ananászkarikákkal, ráöntünk a krémből, majd ananászlébe mártott babapiskótával rakjuk ki. Addig rétegezzük, amíg van hozzávalónk. A tetejére babapiskóta kerüljön. Lefedve, 8–10 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tálból tálcára borítjuk. Díszítésként az ananászkarikák közepébe koktélcseresznyét tehetünk.