Ebben a téli időjárásban legalább a konyhában megidézhetjük a napfényes Olaszország ízeit. Az olyan klasszikus fogásokat, mint a minestrone leves, a lasagne vagy épp a tiramisu, ráadásul mindenki szereti, és az elkészítésükhöz sem kell túl nagy jártasság.
Minestrone leves
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1/4 karalábé * 1 cukkini * 1 póréhagyma * 2 ek olívaolaj * 1 üveg hámozott paradicsomkonzerv * 1 marék bazsalikomlevél * 20 dkg vörösbab * 5 dkg tészta * 1 l víz * só, bors
A tálaláshoz: parmezánsajt
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az olívaolajat, és rátesszük a zöldségeket. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt 20-25 percig főzzük.
Hozzáadjuk az összevágott hámozott paradicsomot, a lecsepegtetett vörösbabot és a felaprított bazsalikomlevelet, majd felöntjük a maradék vízzel, és tovább sózzuk és borsozzuk. Melegen vagy hidegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Lasagne
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vörös hagyma * 40 dkg darált hús * só, bors * 1 csipet bazsalikom * 1 csipet oregánó * 1 doboz sűrített paradicsom * 2 gerezd fokhagyma * 25 dkg lasagne tészta * reszelt sajt * olaj * 5 dkg vaj * 2 ek liszt * 3 dl tej
Elkészítés: Egy kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezzük a bazsalikommal és az oregánóval. Ha kifehéredett a hús, felöntjük a paradicsomszósszal, hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, és puhára pároljuk. Ha szükséges, vizet öntünk alá.
Közben a vajat serpenyőben felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, és addig hevítjük, míg el nem kezd kifehéredni. Felengedjük a tejjel, sózzuk és nem túl sűrű besamel szószt főzünk belőle. Egy tűzálló tál aljába kevés olajat öntünk, kibéleljük lasagne lappal, meglocsoljuk a húsos szósszal, majd megint tésztalap következik, és így rétegezzük tovább, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére szósz kerül, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40 perc alatt készre sütjük.
Klasszikus tiramisu
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 10 dkg cukor * 50 dkg Mascarpone sajt * 20 dkg babapiskóta * 3 dl presszókávé * kakaópor
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy nagy tálban felhabosítjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe. A babapiskóták felét a kávéba mártjuk, és lerakjuk egy rétegben egy üvegtál aljára. Rásimítjuk a mascarponés krém felét. Ugyanígy megismételjük a rétegezést. Végül a tiramisut a hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. Kakaóporral megszórva kínáljuk.