Nagyban befolyásolhatjuk az étel minőségét, ha betartjuk ezeket a tippeket.
Forrás: Pexels
A hűtőszekrény a modern élelmiszertartósítás csodája. A megfelelő hőmérséklet mellett ez a gép a baktériumok szaporodásának lelassításával napokig, sőt akár hetekig is hidegen tudja tartani az ételeket, amelyek így biztonságosan fogyaszthatók.
Amikor az ételek hőmérséklete egy bizonyos pont (körülbelül 4 fok) fölé kezd emelkedni, a baktériumok exponenciálisan szaporodnak. A baktériumok közül nem mindegyik rossz – de nem is mindegyik jó. Mind az élelmiszerek minősége, mind az ételmérgezés kockázatának csökkentése érdekében érdemes a hűtőszekrényt egy bizonyos hőmérsékletre hűteni, és betartani a megfelelő hűtőszekrény-karbantartási szabályokat.
Szakemberek szerint a hűtőszekrény ajánlott hőmérséklete 4 fok alatt kell, hogy legyen, emellett az ideális fagyasztóhőmérséklet -17 fok alatti. A hűtőrészen érdemes azonban még az ajánlottnál is lejjebb menni: az 1 és 3 fok közötti hőmérséklet ugyanis azt jelenti, hogy ebben a tartományban még épp nem fagynak meg az ételek.
Manapság már sok hűtő kijelzi az aktuális hőmérsékletet, ám az ennél egyszerűbb gépek esetében sem nehéz kideríteni, mi a helyzet. Bármely bolt háztartási részlegén megtalálhatók az olcsóbb hőmérők. Helyezzünk a hűtőnkbe egyet, hagyjuk bent körülbelül húsz percig, majd olvassuk le az eredményt, ami alapján szükség szerint módosíthatjuk is a beállítást.
Nemcsak a szabályozóval igazíthatjuk a hűtő hőmérsékletét: számos praktikával támogathatjuk a megfelelő értéket.
Főtt, sült fogások esetén mindig nagyon fontos megvárni, hogy az étel teljes mértékben kihűljön, ugyanis akár csak egy kisebb hőemelkedéssel a hűtő teljes belső terének hőmérséklete emelkedhet.
Ugyanez vonatkozik a gyakori ajtónyitogatásra: a kinti, még ha csak parányi mértékben is, de a melegebb hőmérséklet gyakori beáramlásával hirtelen megemelkedhet a hűtő belső hőmérséklete is.
Egy ételekkel teletöltött hűtő nemcsak a gazdáját, de magát a gépezetet is boldoggá teszi. Fontos, hogy ne pakoljuk zsúfoltan a polcokat, ám egy arányosan megtöltött hűtő képes hatékonyabban fenntartani a belső hőmérsékletet.