Hűtő

Fogadjunk, hogy a te hűtőd is rosszul van beállítva: Így hozhatod helyre

Létrehozva: 2022.02.19.

Nagyban befolyásolhatjuk az étel minőségét, ha betartjuk ezeket a tippeket.

Forrás: Pexels

A hűtőszekrény a modern élelmiszertartósítás csodája. A megfelelő hőmérséklet mellett ez a gép a baktériumok szaporodásának lelassításával napokig, sőt akár hetekig is hidegen tudja tartani az ételeket, amelyek így biztonságosan fogyaszthatók.

Amikor az ételek hőmérséklete egy bizonyos pont (körülbelül 4 fok) fölé kezd emelkedni, a baktériumok exponenciálisan szaporodnak. A baktériumok közül nem mindegyik rossz – de nem is mindegyik jó. Mind az élelmiszerek minősége, mind az ételmérgezés kockázatának csökkentése érdekében érdemes a hűtőszekrényt egy bizonyos hőmérsékletre hűteni, és betartani a megfelelő hűtőszekrény-karbantartási szabályokat.

Milyen hőmérsékletű legyen a hűtőszekrény?

Szakemberek szerint a hűtőszekrény ajánlott hőmérséklete 4 fok alatt kell, hogy legyen, emellett az ideális fagyasztóhőmérséklet -17 fok alatti. A hűtőrészen érdemes azonban még az ajánlottnál is lejjebb menni: az 1 és 3 fok közötti hőmérséklet ugyanis azt jelenti, hogy ebben a tartományban még épp nem fagynak meg az ételek.

Hogyan mérjük a hűtő hőmérsékletét?

Manapság már sok hűtő kijelzi az aktuális hőmérsékletet, ám az ennél egyszerűbb gépek esetében sem nehéz kideríteni, mi a helyzet. Bármely bolt háztartási részlegén megtalálhatók az olcsóbb hőmérők. Helyezzünk a hűtőnkbe egyet, hagyjuk bent körülbelül húsz percig, majd olvassuk le az eredményt, ami alapján szükség szerint módosíthatjuk is a beállítást.

Így tartsuk hidegen a hűtőt

Nemcsak a szabályozóval igazíthatjuk a hűtő hőmérsékletét: számos praktikával támogathatjuk a megfelelő értéket.

Főtt, sült fogások esetén mindig nagyon fontos megvárni, hogy az étel teljes mértékben kihűljön, ugyanis akár csak egy kisebb hőemelkedéssel a hűtő teljes belső terének hőmérséklete emelkedhet.

Ugyanez vonatkozik a gyakori ajtónyitogatásra: a kinti, még ha csak parányi mértékben is, de a melegebb hőmérséklet gyakori beáramlásával hirtelen megemelkedhet a hűtő belső hőmérséklete is.

Egy ételekkel teletöltött hűtő nemcsak a gazdáját, de magát a gépezetet is boldoggá teszi. Fontos, hogy ne pakoljuk zsúfoltan a polcokat, ám egy arányosan megtöltött hűtő képes hatékonyabban fenntartani a belső hőmérsékletet. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek