Nemcsak délutáni csipegetésre valók ezek az egészséges magvak, hanem a hétvégi ebédbe is. Legyen az mogyoró, dió, mandula, napraforgó-, tök-, vagy szezámmag: a levestől a salátáig mindenben megállja a helyét.
Zellerkrémleves pörkölt mogyoróval
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1/2 dl olaj * 30 dkg zeller * 1/2 fej hagyma * 4 dkg fehérrépa * 4 dkg sárgarépa * 8 dkg burgonya * 2 leveskocka * 2 dl tejszín * mogyoró
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és hozzáadjuk a leveskockákat. Amikor puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és 2 percig forraljuk. Egy maréknyi mogyorót kettévágunk és enyhén megpörkölünk, majd tálaláskor a tetejére szórjuk.
Rántott hús szezámmagos bundában
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj * 3 ek szezámmag * só, bors * 1-2 tojás * 4 ek liszt és prézli * olaj
Elkészítés: A csirkemell vagy karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk – lisztben, utána tojásban és végül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában –, és egy előre felmelegített serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Sült burgonyával és salátával tálaljuk.
Svéd mandulatorta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre): 4 tojásfehérje * 1 csipet só * 8 dkg porcukor * 14 dkg darált mandula
A krémhez: 4 tojássárgája * 7 dkg cukor * 1 csomag bourbon vaníliás cukor * 1 dl habtejszín * 13 dkg vaj
A díszítéshez: 5 dkg szelelt mandula
Elkészítés: Kettéválasztjuk a tojásokat és a fehérjéket keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót, és robotgéppel kemény habot verünk belőle, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Majd óvatosan beleforgatjuk a finomra darált mandulát. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha félünk a kettévágástól, mert törékeny, akkor felezzük meg a masszát, és süssünk két lapot.
A krémhez tűzálló tálba öntjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a folyósra kikevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt besűrítjük. Ne forraljuk fel! Üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt, főzött krémet, és simára keverjük. Sűrű, jól kenhető krémet kell kapnunk.
A két tortalap egyikét megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másikat, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk a tetején és az oldalán. Végül körbeszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőbe tenni, és utána felszeletelni.