Se nem tél, se nem tavasz: olyan hideg már nincs, hogy magasabb kalóriatartalmú ételeket kívánjunk, de a primőrökre még várni kell. Mondhatni, átmeneti menüsort kínálunk.
HAGYOMÁNYOS LEBBENCSLEVES
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg füstölt kolbász * 10 dkg császárszalonna * 1 db vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 db sárgarépa * 1 db petrezselyemzöld * 2 db krumpli * 10 dkg lebbencstészta * 1 kk pirospaprika * 1.5 l víz * 1 tk kömény * sertészsír (opcionális)
Elkészítés: A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát kicsi kockákra vágjuk, aztán a vöröshagymát és a fokhagymát is alaposan felaprítjuk. Ha ezzel elkészültünk, jöhet a sárgarépa és a petrezselyemgyökér, amit karikákra, a krumplikat pedig kockákra daraboljuk. A felkockázott szalonnát egy nagyobb edénybe tesszük, majd kevergetve sütjük pár percig. Ha már zsírt eresztett és picit megpirult, kiszedjük a fazékból és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba beletesszük az összetört lebbencstésztát, aztán megpirítjuk. Ha már aranybarna, akkor kivesszük és félretesszük.
Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ha szükséges, egy kevés sertészsírral pótoltuk a zsiradékot a fazékban. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát, és a petrezselyemgyökeret, majd pár perc után az apróra vágott fokhagymát, a felkarikázott kolbászt is. Megszórjuk a pirospaprikával, majd jól összekeverjük. Miután felöntöttük a vízzel, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a köményt, majd további 2 percig főzzük a zöldségeket. A korábban már megpirított tésztát, és a felkockázott krumplit hozzáadjuk a leveshez, aztán kb. 5-10 perc alatt készre főzzük. Végül beletesszük a kisütött szalonnakockákat is, majd tálaláskor megszórjuk ízlés szerint petrezselyemzölddel.
BOLOGNAI RAGUS TÉSZTA
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma * 1 db sárgarépa * 1 ág szárzeller * 2 ek olívaolaj * 50 dkg darált hús * 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom * 50 ml vörösbor * só * frissen őrölt bors * 1 db babérlevél * 0.25 t kőrölt rozmaring * 0.5 tk morzsolt bazsalikom * 40 dkg csőtészta
Elkészítés: Meghámozzuk a hagymát, a répát és a zellert. Mindet egészen finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a zöldségeket. Hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk fehéredésig. Ezután villával morzsásra törjük. Hozzákeverjük a darabolt paradicsomot a levével együtt, majd a raguhoz öntjük a bort. Sózzuk, borsozzuk, aztán beletesszük a babérlevelet, ízesítsük a rozmaringgal és a bazsalikommal is. Felforraljuk, majd lefedve, néhányszor megkeverve kb. 40 percig főzzük. Mindeközben kifőzzük a tésztát forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható ajánlás szerint. Leszűrjük, és lecsepegtetjük, ezután a raguhoz forgatjuk, és tálaljuk.
SÁRGABARACKOS DIÓGOLYÓK
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók 4 személyre: 8,5 dkg dió * 7,5 dkg aszalt sárgabarack * 2 dkg kókuszzsír * 1 ek kókuszreszelék * 1 kvk fahéj * 1 csipet só * 2 dl víz
Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot egy éjszakán át, vagy legalább néhány órán keresztül áztatjuk. A diót száraz serpenyőben rázogatva megpirítjuk, aprítógépbe tesszük, majd alaposan ledaráljuk. Ezután a dióhoz adjuk a lecsöpögtetett aszalt sárgabarackot, tovább dolgoztatjuk a gépet, majd a kókuszzsírt, kókuszreszeléket, fahéjat és a csipet sót is az aprítógépbe tesszük. Addig aprítunk, míg egynemű masszát kapunk. A masszát egy-két órára hűtőbe tesszük, végül golyókat formázunk belőle és meghempergetjük a kakaóporban.