Élelmiszer

12 zöldség, amit jobb, ha elkerülsz idén

Bors

Létrehozva: 2022.04.22.

Ha mégis vennél, ügyelj rá, hogy bio legyen.

Idén is, ahogyan 1991 óta minden évben, nyilvánosságra hozzák azt a 12 terményt, amikben a legnagyobb koncentrációban találhatók növényvédő szerek.

A „piszkos 12” (vagyis Dirty Dozen), azokra a növényekre utal, amelyek termesztése során a gazdák a legtöbb növényvédő szert használják, míg a Clean Fifteen pedig tizenöt olyanra utal, amelyekhez a legkevesebb növényvédő szert használják. Az adatok nem véletlenszerűek: az Amerikai Egyesült Államok kormánya által 1991-ben életbe léptetett, a növényvédőszer-maradékok megfigyelésére szolgáló rendszer, a Pesticide Data Program jelentéseinek elemzéséből származnak. Minden évben új jelentést adnak ki, és bár az információk többsége ugyanaz marad, néha a növények a növényvédőszer-maradékok különböző szintjétől függően más-más számmal szerepelnek – írja a Nők Lapja.

Mivel ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, a Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) azt javasolja a vásárlóknak, hogy lehetőség szerint ezt a 12 növényt vásárolják biotermesztésből.

Idén ez a 12 termény az:

  • eper,
  • spenót,
  • fodros kel,
  • nektarin,
  • alma,
  • szőlő,
  • kaliforniai paprika,
  • cseresznye,
  • őszibarack,
  • körte,
  • zeller,
  • paradicsom.

Mitől olyan „piszkosak”?

Az eper, amely a lista élén áll mint a legmagasabb szermaradvány-szintű növény, 22 különböző típusú növényvédőszer-maradványt is tartalmazhat. Az előkelő második helyen álló spenót 97 százaléka tartalmaz növényvédőszer-maradványokat a növényvédőszer-jelentés szerint. Az úgynevezett peszticidek mellett sok spenótminta magas koncentrációban tartalmazott permetrint, egy idegméreg és rovarölő szert, amely átmeneti égő érzést, viszketést, bőrduzzanatot, bőrpírt, bőrkiütést és zsibbadást vagy bizsergést okozhat a bőrön. A neurotoxinok köztudottan az idegrendszert érintik, mivel roncsolják az idegszövetet. A neurotoxinokat tartalmazó élelmiszerek közé tartozik még a grillezett hús, a paradicsomszósz konzerv, a vajízű mikrohullámú pattogatott kukorica, a tonhal és a mogyoróvaj.

Fotó: Shutterstock

Mi az a tiszta tizenöt?

Aggodalomra azért nincs ok, mivel van más, 15 termény, amit tisztának minősítettek. A tiszta tizenöt olyan tizenöt növényt jelöl, amelyek a legalacsonyabb peszticidszennyezettséggel rendelkeznek. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni.

Idén ezek:

  • avokádó
  • csemegekukorica
  • ananász
  • vöröshagyma
  • papaja
  • zöldborsó (fagyasztott)
  • zöldspárga
  • honeydew sárgadinnye
  • kivi
  • káposzta
  • gomba
  • cantaloupe sárgadinnye
  • mangó
  • görögdinnye
  • édesburgonya

Mostantól kerülni kell a piszkos tucat élelmiszereket?

Azok számára, akiknek lehetőségük van a magas növényvédőszertartalmú termékek bio változatának megvásárlására, azoknál ez valószínűleg alacsonyabb általános peszticideknek való kitettséget eredményez. Mivel a biotermékek gyakran drágábbak, mint a hagyományos termékek, sokak számára nehezen megfizethetőek. De akkor se aggódjunk, ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos tucat bio változatát: a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére.

Súroljuk le hideg vízben: A gyümölcsök és zöldségek hideg vízben történő leöblítése, miközben puha kefével súroljuk őket, eltávolíthatja a peszticidmaradványok egy részét.

Szódabikarbónás víz: Egy tanulmány szerint az alma szódabikarbóna és víz keverékével (1:3) történő mosása hatékonyabb volt a peszticidmaradványok eltávolításában, mint a csapvíz önmagában.

Hámozzuk meg: A piszkos tucat gyümölcsök és zöldségek héjának eltávolítása jelentősen csökkentheti a peszticidmaradványok étrendi bevitelét.

Blansírozás: Egy vizsgálatban a termékek blansírozása (forró, majd hideg víznek való kitétele) az őszibarack kivételével minden zöldség- és gyümölcsmintában több mint 50%-kal csökkentette a peszticid-szermaradványok szintjét.

Forralás: Egy tanulmány szerint a szamóca főzése jelentősen csökkentette a peszticid-szermaradványok mennyiségét, 42,8-92,9%-os csökkenést ért el.

Öblítsük le ózonizált vízzel: Az ózonizált víz (az ózon nevű oxigéntípussal kevert víz) különösen hatásosnak bizonyult a peszticidmaradványok eltávolításában az élelmiszerekből.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek