A boltokban kapható tehéntej, de a néha felbukkanó kecsketej mellől hiányzik a disznótej. Vajon mi a magyarázat arra, hogy a sertésnek csak a húsát és a belsőségeit fogyasztjuk, de a tejét nem?
Egyesek tudni vélik, hogy a sertéstej alkalmatlan az emberi fogyasztásra. Nos, ez nem teljesen igaz. Amennyiben egy gazda úgy dönt, hogy megízleli a koca tejét, semmi baja nem lesz tőle. Azt mondják, a sertés teje a marháénál zsírosabb, de egyáltalán nem egészségtelen.
Akkor mégis miért nem lehet sehol kapni sem zacskós, sem üveges kiszerelésben?
A válasz egyszerűbb, mint bárki gondolná: mivel a sertésnek nincs tőgye, igen kevés teje képződik. Az anyaállat emlőiben éppen csak annyi van, amennyi a kismalacoknak elegendő, ráadásul lefejni is nehézkes, sőt, gazdaságtalan. Azaz egyszerűen nem éri meg.
Következésképpen ugyan nyilvánvalóan lehetne sajtot is készíteni a disznó tejéből, a disznósajt szóról sosem juthat egyéb eszünkbe, mint a húsipari termék.