A zsenge zöldborsó, a friss eper, vagy a spenót már ott kelleti magát a zöldségespultokon, ideje hát olyan menüt tervezni a vasárnapi asztalra, amely magában foglalja ezek csábító ízeit.
Hagyományos zöldborsóleves
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg friss zöldborsó * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 hagyma * 1 csokor petrezselyem * 1 l zöldség alaplé * 2 ek olaj * 1 ek liszt * 1 mk édesnemes pirospaprika * 4 dkg száraztészta
Elkészítés: A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát az alaplében feltesszük főni lefedve, lassú tűzön, amíg megpuhulnak a zöldségek.
Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele. Sóval, borssal ízesítjük. A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.
Színes csirkenyársak
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 4 csirkemellfilé * 1 piros kaliforniai paprika * 1 sárga kaliforniai paprika * 4 hagyma * só, bors * grill fűszerkeverék * olívaolaj
Elkészítés: A mellfiléket hosszában kettévágjuk, majd keresztirányban 2 centis kockákra szeleteljük. Grill fűszerkeverékkel, sóval, borssal megszórjuk, olajjal meglocsoljuk, jól összekeverjük, majd 2-3 órát (vagy egy egész éjszakát) állni hagyjuk. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. A bepácolt csirkét kivesszük a pácból, a visszamaradt lében megforgatjuk a zöldségeket, majd váltakozva hurkapálcákra vagy nyársakra húzzuk, a végére mindig hagyma kerüljön. Grillserpenyőben vagy sütőben megsütjük.
Epres gyümölcstorta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 12 dkg liszt * 1 csipet só * 13 dkg cukor * 1/2 dl napraforgó olaj * 1/2 csomag sütőpor * diónyi vaj * 1 csomag vaníliapuding * 5 dl tej * 3 ek kristálycukor * 20 dkg friss eper * 1 csomag piros tortazselé
Elkészítés: A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben hozzáadagoljuk a cukrot. A tojássárgájákat kikeverjük, fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet óvatosan összekeverjük, és keverés közben hozzácsurgatjuk az olajat, majd a lisztes keveréket a masszába forgatjuk. A 28 centis gyümölcstorta formát alaposan kikenjük vajjal, majd kilisztezzük. Ezután beleöntjük a piskótamasszát, majd 180 C fokra az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a piskóta, megfőzzük a pudingot a csomagoláson jelzett utasítások alapján, majd hagyjuk kihűlni. A kisült tésztát is hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk. Rákanalazzuk a pudingot, majd kirakjuk friss eperrel, végül a tetejére öntjük a felfőzött, piros tortazselét.