A sok hasznos praktika közé bizony megint bekeveredett egy igencsak veszélyes tipp is – ennek ellenére sajnos sokan bedőlnek neki.
Forrás: Pexels
Jó ideje terjed a neten – javarészt a TikTokon – egy konyhai trükk, melynek az a lényege, hogy ha az avokádót vízbe tesszük, akkor sokkal tovább friss marad. A praktikának több verziója is megtalálható a közösségi oldalon: az egyik, hogy a maradék avokádót egyszerűen tegyük vízbe, a másik pedig hogy eleve vízzel teli edényben tegyük a hűtőbe a megvett avokádót. Mindkét trükk frissességet ígér, azonban az orvosok figyelmeztetése alapján valami mást ad: szalmonellát és liszteriózist.
Mint a szakértők magyarázzák, a víz tökéletes táptalaj a szalmonella és listeria monocytogenes baktériumok elszaporodásához, azaz gyakorlatilag ezzel a "nagyszerű" trükkel semmi mást nem teszünk, mint növeljük annak a kockázatát, hogy összeszedjünk egy csúnya ételmérgezést.
A legjobb megoldás egyébként minden gyümölcs és zöldség esetében, ha száraz környezetben tartjuk. Minél nedvesebb/párásabb a környezet, annál rosszabbul járunk!