Megvéd a ráktól, tele van antioxidánsokkal és teljesen feltölt C-vitaminnal.
Igazi szupergyümölcs a dinnyefafélék családjába tartozó papaja, bizonyos dolgokat azonban tuti nem tudsz róla. Például azt, hogy még a gyógyászatban is régóta használt gyümölcsről van szó – írja a divany.hu.
A szakértők sem győzik hangsúlyozni, milyen szuper ételről van szó, ez a gyümölcs ugyanis tele van kulcsfontosságú alapanyagokkal, amikkel szinte bombabiztossá válik az egészségünk.
Valójában már egy kevés papaja is képes fedezni napi C-vitamin-szükségletünk 100 százalékát – állítja Lauren Manaker táplálkozási szakértő.
A papaja nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, köztük A-, C- és E-vitamint, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, megakadályozzák a koleszterin oxidációját (vagyis a plakkok lerakódást az erekre), valamint gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Magas rosttartalma miatt a papaja fogyasztása hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és az emésztés szabályozásához, miközben elősegíti a mozgékonyságot és a jóllakottság érzését. A rostokban gazdag étrend további előnye, hogy támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását, és ezáltal a koleszterinszint csökkentését.
A papaját immunstimulánsként tartják számon, ami azt jelenti, hogy közreműködhet az immunrendszer aktiválásában. Emellett kiváló forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amelyről kimutatták, hogy pozitívan hat az immunrendszer egészségére. Magas C-vitamin-tartalma már csak a hab a tortán.
Manaker szerint a legtöbb piros színű vagy rózsaszín gyümölcshöz hasonlóan a papajában is megtalálható egy likopin nevű karotinoid, melynek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Az egyik legfontosabb, hogy csökkentheti egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Több tanulmány is kimutatta, hogy a likopin megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését, különösen tüdőrák esetén! De segíthet a mell-, gyomor- és vastagbélrák elleni küzdelemben is.
A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely képes lebontani a keményebb húsok rostjait (ez a felelős a gyümölcs kellemetlen szagáért is). Ehhez hozzájárulnak antimikrobiális tulajdonságai is, így a papajakivonat vagy a növény levele ideális megoldás lehet a húsok puhítására.