Csak mértékkel ajánlott fogyasztani a következő nyolc ételt, már ha jót akarunk tenni magunkkal és az emésztésünkkel.
Bár számos dolog van, ami befolyásolja az anyagcsere sebességét, mégis az ételekkel tudunk leginkább hatással lenni rá, megzavarhatjuk, vagy javíthatjuk azt. Az anyagcsere rendellenes működése esetén a szervezet nem tudja a bevitt kalóriákat megfelelően hasznosítani, ami hosszú távon elhízáshoz és komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Bizonyos ételeknek a fogyasztását ezért érdemes mérsékelni, vagy akár tljesen elkerülni.
Mutatunk 8 olyan élelmiszert, ami valóságos anyagcsere-gyilkos, és ha mértéktelenül fogyasztjuk őket, bizony tyúklépésre lassíthatjuk vele az anyagcserénket.
A bolti ketchup bár első látásra ártalmatlannak tűnhet, gyakran túl sok cukorral, fruktózzal és sóval készül. Egy-egy étkezés alkalmával egy evőkanál belőle nem feltétlenül jár káros hatással, de túlzó mértékű fogyasztása már könnyen felboríthatja a szervezet nátriumegyensúlyát, ami vízvisszatartást okoz.
A fagyasztott készételek gyakran tartalmaznak különböző ízfokozót, nem ritkán cukorban, nátriumban és transzzsírokban is bővelkednek, amik mind-mind hozzájárulnak az anyagcsere lassulásához. A csomagolásukon épp ezért érdemes leellenőrizni az összetevőket.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a chipsek, kekszek és a gabonapelyhek fogyasztása anyagcserezavarokhoz vezethet, szorosan összefügg az inzulinrezisztencia kialakulásával, ami a cukorbetegség előszobája, és a metabolikus szindróma kialakulását is okozhatja.
Az egészségesnek hitt granolaszeletek szintén megváltoztathatják a szénhidrát-anyagcserét. Ugyan a benne lévő zab áldásos hatásokkal bír, a boltban kapható granolák gyakran sokkoló mennyiségű cukrot tartalmaznak, és különböző tartósítószereket is, amik lassabb fokozatra kapcsolhatják az anyagcserét. Inkább készítsük el őket otthon.
A magas zsírtartalmú állati fehérjék nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírt, köztük transzzsírt is. Ha gyakran kerül terítékre, akkor amellett, hogy lassítja az anyagcsért, még az alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz LDL koleszterinszintjét is növeli, ami hozzájárul a hasi elhízással járó metabolikus szindróma kialakulásához.
A feldolgozott húsok, mint a felvágottak, füstölt szalonnák és a virslik mind-mind nagymértékben tartalmaznak nátriumot. Bármennyire is fehérjében gazdag élelmiszer, a nitrátok és a nitritek megemelik a vérnyomást, károsítják a vérereket. A magas nátriumszint vízvisszatartó hatással is bír, befolyásolja a vesében lévő hormonokat.
A fehérjékben bővelkedő joghurt legtöbbször kitűnő kiegészítője a diétának, de ez már korántsem igaz a legtöbb gyümölcsjoghurtra. Ez az élelmiszer hozzáadott cukrot és fruktózban bővelkedő gyümölcspürét is tartalmaz, amik gyorsan felszívódó szénhidrátok. Érdemes a 2%-os görög joghurtot választani helyettük.
Legyen szó kemény cukorról vagy gumicukorról, gyakori fogyasztásuk egyaránt káros az egészségre és a metabolizmusra nézve. Napi 50 grammot meghaladó cukorfogyasztás már összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma kialakulásával. Helyettük érdemes nyers gyümölcsöt választani, ha valaki édes ízekre vágyik.