A bolognai spagetti egyike a legegyszerűbb ételeknek, amit mindenki el tud készíteni. Vagy mégsem? Az olaszok szerint ugyanis hatalmas hibákat követünk el, amikor ezt a tipikus tésztaételt tányérra rakjuk. Most eláruljuk, milyen az igazi bolognai-recept!
Ha most azt mondjuk, egész eddigi életedben rosszul csináltad a bolognai spagettit, alighanem csak legyintesz rá, mondván: az kizárt! Pedig alighanem valóban így van! A napokban Gino D'Acampo olasz sztárséf fejtette ki, mik azok a legnagyobb hibák, amiket ezen egyszerűnek és jól ismertnek hitt étel elkészítése közben elkövetünk. Elöljáróban annyit elárulunk: aki úgy gondolja, darált sertésből készül paradicsommal, hatalmasat téved! Ja, és a tészta se stimmel!
1. Többféle húst használjunk!
Az első fontos lépés, hogy lehetőleg többféle húst használjunk, hogy elérjük a tökéletes ízt és állagot. D'Acampo szerint a legjobb a marha-sertés kombináció: a marha a textúrát biztosítja, míg a sertés a zsírosságot és az aromát.
2. Adj hozzá tejet!
A bolognai ragu selymességét a tej adja meg, méghozzá a zsírosabb fajtából. Egyébként háromféle folyadék megy a raguba. Először a vörösbor, hogy az alkoholnak legyen ideje elpárologni, aztán jön a tej, ami gazdagítja a textúrát, végül pedig valamilyen alaplé – ez lehet csirke, sertés, bármi. Azaz mi nem kell a raguba? Például víz!
3. Felejtsd el a paradicsomot!
Paradicsom pedig egyáltalán nem kell a raguba, még egy kevés sem! Némi paradicsom-koncentrátum vagy paradicsompüré kell bele, de darabolt paradicsom semmikép sem.
+1. Bolognai spagetti – spagetti nélkül
Ráadásul a bolognait az olaszok nem spagettivel eszik, hanem tagliatelle tésztával, ami lapos, így nem csúszik le róla a húsos szósz olyan könnyen, mint a spagettiről.