Még aki nem is vezet háztartást, de főzött már életében legalább egyszer, az is nagyon jól tudja, hogy milyen életmentő tud lenni egy kéznél lévő konyharuha. Ez viszont azzal jár, hogy viszonylag gyorsan piszkosak lesznek, illetve – ami talán még ennél is fontosabb – villámgyorsan meg is jelennek rajta a bacik, sőt, a penész is.
Nagyon fontos a konyharuhák megfelelő tisztítása, de no para, némi odafigyeléssel és házi praktikával pofon egyszerűen újra tisztává és illatossá varázsolhatod a használt ruhadarabokat. A mindemegette.hu gyűjtötte össze a tiszta konyharuha titkait.
Ehhez pedig nem is lesz szükséged másra, mint ecetre és mosószerre. Annyi az egész, hogy szokásos módon berakod a mosógépbe a piszkos konyharuhákat, majd jöhet is a trükk: a mosószer mellett ecetet is önts a szennyeshez 1:1 arányban, tehát amennyi a mosószer, annyi az ecet is. Ha pedig a mosás után még mindig kellemetlen szagúak a konyharuhák, ismételd meg ugyanezt még egyszer, majd szárítsd meg őket a szokásos módon! Ha ezt havonta egyszer megcsinálod, garantált a friss illat!
Itt sem kell túl sok hozzávaló: csupán borax és szódabikarbóna. Itt az a trükk, hogy mosószer helyett boraxot és szódabikarbónát öntünk a koszos konyharuhákhoz. Az adagolás is hasonló, mint az ecetnél: mindkettőből egyenlő mennyiséget kell a ruhákhoz adni, és csupán annyit, amennyi a szokásos mosószer-adagod.
Ehhez a művelethez fehérítőre és mosószerre lesz szükség. A szokásos módon pakold be a mosógépbe a fehér(!) konyharuhákat, add hozzá a mosószert, majd 2-4 evőkanál fehérítőt! Végül mosd ki és szárítsd meg őket a szokásos módon!
Itt a legminimálisabb a felhasznált eszközök száma, ugyanis semmi másra nincs szükség, mint forrásban lévő vízre. Annyi a dolgod, hogy a konyharuhákat forrásban lévő vízbe helyezed kb. 5-7 percig. Ez garantáltan megöli a bacikat és a kellemetlen szagokat is megszünteti. Érdemes havonta egyszer megcsinálni.