Kevés összetevő, kevés meló, fenséges végeredmény!
Már az illata is elvarázsolja az embert, hát még az íze! Ki hinné, milyen kevés összetevő kell a fenséges kovászos félbarna kenyérhez?! Szabi, a pék elárulja, és meg is mutatja, hogy süss odahaza fenséges péksüteményt!
Hozzávalók az érett kovászhoz:
1ek víz
1/2 ek fehérliszt
1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
Hozzávalók a kenyérhez:
35dkg bl112-es liszt
10dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3dl langyos víz
11g tengeri só
A kovász elkészítéséhez összekeverünk 1 ek vizet 1/2 ek fehérliszttel és 1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést minimum 8-10 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kenyér készítése előtt 8 órával is megismételjük. Ehhez a mennyiségű liszthez 15 dkg kovász szükséges.
Fogjuk a bl112-es lisztet, a teljes kiőrlésű búzalisztet és a vizet, majd a dagasztógép csészéjében összekeverjük. 30 percet pihentetés után hozzáadjuk a kovászt és simára dagasztjuk a géppel. Beletesszük a sót és 5 percet dagasztjuk. Fogjuk a tésztát, összehatjtogatjuk, vékonyan kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
Ezután liszt nélküli deszkára borítjuk, majd finoman, ujjbeggyel elterítve téglalapot formázunk a tésztából. Jobbról és balról behajtunk 5-5 cm-et, ezután felülről lefelé gördítjük a tésztát és az illesztéssel lefelé visszatesszük az edénybe, ahol letakarva újabb 30 percet pihentetjük. Ezt a hajtogatást félóránként még kétszer megismételjük, majd két órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a tésztát.
Ezután újra deszkára borítjuk a tésztát, és finoman az ujjbegyünkkel dolgozva, hogy ne nyomjuk ki a légbuborékokat, megformázzuk, és kilisztezett szakajtóban lefedve pihentetjük, hűtős kelesztéssel 8 órát.
A sütést megelőzően 2 órával kivesszük a szakajtót a hűtőből és szobahőmérsékleten temperáljuk a tésztánkat. Mikor letelt az idő, beteszünk a sütőrácsra egy sütőkövet vagy egy sütőpapírral kibélelt öntöttvas edényt és felmelegítjük 250 fokra. Ha a kenyeret szabadon sütjük (nem edényben) és nincs gőz funkciója a sütőnknek, akkor tegyünk egy edényt az aljára, 2 dl vízzel, hogy gőzös közeget biztosítsunk.
Borítsuk deszkára a tésztát, és ejtsünk fél centi mély vágásokat a tetején, 45 fokos szögben tartott pengével vagy éles késsel. Vessük a tésztát a forró, gőzös sütőbe és süssük 20 percet, majd távolítsuk el a vizes edényt és további 35-40 perc alatt süssük arany barnára. Ha öntöttvas edényben sütjük, akkor az utolsó 20 percben távolítsuk el a tetejét, hogy ropogós legyen a kenyerünk héja.
(Forrás: Mindmegette.hu)