Ha odafigyelsz ezekre az apróságokra, rengeteg ételt menthetsz meg.
Az élelmiszereket nem csupán praktikus okokból fagyasztjuk le, hanem azért is, mert ezzel megelőzzük a baktériumok szaporodását. Ez persze még nem jelenti azt, hogy örökké elállnak a fagyasztóban az ételeink, ugyanis a szavatossági időn túl felengedett és újrahasznosított fogások komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejthetnek.
Az ENSZ környezeti programjának jelentéséből az derül ki, hogy globális szinten egy főre 121(!) kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, ebből 74 kilóért a háztartások felelősek. Ez a szám azért is sokkoló és szomorú egyben, mert a kukában landoló ételek nagy része megmenthető lenne némi odafigyeléssel. Ebben pedig a mélyhűtőnk lehet az egyik legnagyobb segítségünkre.
Az élelmiszerbiztonsági szakemberek az alábbi tippeket adták az ételek mélyhűtős fagyasztásához:
Fontos azt is tudni, hogy mi mennyi ideg tarhálható a mélyhűtőben. Ezekre az élelmiszerekre érdemes figyelni:
Étel | Meddig áll el | Tippek a tároláshoz |
Szalonna | 1 hónap | |
Kolbász | 2 hónap | |
Darált vagy kockára vágott hús (marha, bárány, pulyka) | 4 hónap | |
Egész csirke | 1 év | Jól csomagoljuk be, hogy minimalizáljuk a levegővel való érintkezést |
Sertés-, marha- és bárány húsdarabok | 9-12 hónap | |
Karaj és steak | 6-9 hónap | |
Csirkedarabok (mell, láb, comb) | 6-9 hónap | |
Sajt | 3 hónap | A reszelt sajt a fagyasztóból is használható |
Főtt ételek (levesek, pörköltek, stb.) | 3 hónap |