Tudod, hogy és hol kell tárolni a csokit vagy épp a mézet? Könnyen lehet, hogy nem! Mutatjuk, melyek a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk!
Vannak olyan konyhai beidegződéseink, amik könnyen lehet, hogy hibásak: nem ismerjük a papírdobozok trükkjét, nem tudjuk, milyen egyszerű módszerekkel lehet igazán tisztává varázsolni a konyharuhákat, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen megszokásból rosszul, rossz helyen tárolunk dolgokat. Most nyolc olyan élelmiszert gyűjtöttünk össze a Vidék íze segítségével, amit a legtöbben helytelenül tárolnak.
Csokoládé
A csoki legfontosabb szabálya: hűvös, sötét helyre kerüljön, de ne hűtőbe. A nagy hőingadozások miatt gyöngyözővíz jelenhet meg a csoki felületén, majd foltokban ki is fehéredik. Ez ugyan az ízét nem befolyásolja, de már nem lesz olyan kívánatos látványra.
Méz
A mézet a végtelenségig el lehet tárolni, már ha helyesen tesszük mindezt. Itt is hasonló a lényeg, mint a csokinál: száraz, hideg, sötét helyre tegyük, de ne hűtőbe, mert ott kikristályosodhat. Fontos továbbá, hogy fémedénybe ne öntsük ki, mert abban romolhat a minősége.
Olívaolaj
Mindig tároljuk szobahőmérsékleten, de a közvetlen napfénytől távol! Ezt sem szabad hűtőbe rakni.
Hagyma, fokhagyma
Ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig friss maradjon, rakjuk őket hűvös, száraz helyre, például egy kisebb dobozba a szekrénybe vagy ha van, akkor a kamrába is. A hűtőszekrényben viszont hamar penészedésnek, rothadásnak indulhatnak, így a hagymaféléket sem érdemes oda pakolni.
Avokádó
Ha már érett, akkor rakjuk a hűtőszekrénybe. Az alacsony hőmérséklet ugyanis megóvja az avokádót a romlástól. Ha azonban még éretlen, akkor egyszerűen hagyjuk a konyhapulton egy tálban, így gyorsabban megérik.
Uborka
Itt is rossz ötlet a hűtőszekrény, mivel néhány nap után megromlik. A legjobb megoldás, ha hűvösebb helyen tároljuk, de nem a hűtőben.
Paradicsom
Bármilyen furcsán is hangzik, a hűtőben tartott paradicsom elveszíti az ízét. A hideg levegő lassítja a paradicsom érését, és kevésbé lesz lédús. Szobahőmérsékleten, jól szellőző kosárban vagy dobozban kell tárolni.
Zeller
A petrezselyemmel ellentétben a zellert tárolhatjuk a hűtőben. Műanyag fóliába azonban nem szabad rakni, mert rothadásnak indul. Használjunk inkább alumínium fóliát.