Azt hihetnénk, a tésztafőzés a világ legegyszerűbb dolga, de végül még a gyakorlottabb háziasszonyok is elbizonytalanodnak egy-egy kérdésben.
Tésztát főzni egyszerű. Vagy mégsem? Amellett, hogy még egy ilyen alapvető műveletet is lehet forradalmasítani (lásd a passzív főzés technikáját!), máig sokakban élnek kiirthatatlannak tűnő tévhitek, vagy simán rossz beidegződések. Most a Vidék íze segítségével közre adunk egy négypontos tésztafőzési kisokost, ami garantáltan sokaknak lesz segítségére!
A tészta állaga az, amin a legtöbbet lehet bukni, főleg, mivel aránylag gyorsan elkészül, így könnyű túlfőzni. Noha Magyarországon a puhára főtt tészta a divatos, próbáljuk ki az olaszos "al dente" tésztát, azaz főzzük picit keményebbre, hogy a belseje egy picit roppanós maradjon. Főzés közben vágjunk félbe egy darabot! Ha egy picike fehéret látunk már csak, akkor kész van!
Öblös fazekat válasszunk a tésztafőzéshez! A tészta és a víz aránya pedig a következő legyen: 10 dkg tésztához 1 liter vízzel számoljunk! A fazekat legfeljebb háromnegyedig töltsük vízzel!
Egy liter vízhez 1 dekányi sót adagoljunk, de csak akkor szórjuk bele, amikor már forr! Ekkor tegyük bele a tésztát is, amit azonnal keverjünk is meg, nehogy rögtön leragadjon!
Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrjük le, és alaposan csepegtessük le a tésztát, hideg vízzel leöblíteni azonban nem szükséges, csak egy-két étel esetében. Ezt alighanem külön jelzi is a recept!