A boltokban már vásárolhatunk ízletes földiepret, aminek az emberek nagyon örülnek is, hiszen sokak kedvenc gyümölcse. Azt azonban kevesen tudják, mit művel a szervezetünkkel.
Az eper fogyasztása nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Szinte elképzelhetetlen a nyár úgy, hogy ne legyen a gyümölcsös kosarunkban pár szép szem eper, amelyek sokan mogyorókrémmel, cukorral vagy magában fogyasztanak. Ez a gyümölcs azonban nemcsak nagyon ízletes, de bizony igen egészséges is. Mutatjuk, milyen kedvező hatással bír a szervezetre nézve.
Ha a boltban azon tanakodnánk, hogy vegyünk-e az ízletes gyümölcsből, akkor segítünk! Mindenképpen vigyünk haza belőle és fogyasszuk bőséggel, a szervezetünk ugyanis nem hiába kívánja. Túl azon, hogy rendkívül finom ez a piros kis gyümölcs, számtalan módon segíti egészségünk megőrzését. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, hogy miért érdemes sok epret fogyasztani.
Segít a fogyásban, megelőzi a cukorbetegséget. Az epernek alacsony a kalóriatartalma (csupán 32 kalória van 100 gramm gyümölcsben), emellett zsírmentes és alacsony a cukortartalma. Éppen emiatt nagyszerű diétás nassolásnak fogható fel, amivel az elhízást is megelőzhetjük. Az elhízás elleni harccal pedig egyúttal a II-es típusú cukorbetegséget is kiküszöbölhetjük.
Jó a szemnek. Az eperben lévő antioxidánsok megelőzik a szürkehályog kialakulását, amely később akár vakságot is okozhat. Emellett a C-vitamon a szaruhártya és a retina egészségét is megőrzi.
Jó a bőrünknek. A C-vitamin miatt könnyedén felveszi a harcot az eper a ráncok kialakulásával szemben. A kollagén termeléséhez ugyanis elengedhetetlen ez a vitamin és a víz, s mivel az eperben mindkettő megtalálható, így ha nem szeretnénk ráncosak lenni, fogyasszunk ebből a gyümölcsből sokat!
Kezeli a vérnyomásproblémákat. Az eperben a fentieken kívül gazdagon előfordul kálium is, ami a vérnyomást szabályozza. Ezért aki sok epret eszik, jelentősen hozzájárul szíve egészségének megőrzéséhez. Emellett csökkenti a rossz koleszterin szintjét, és csökkenti a gyulladásokat is.
Erősíti az immunrendszert. Az eperben nagyon sok a C-vitamin, ami azért nagyszerű hír, mert Magyarországon kevesen figyelnek arra, hogy megfelelően ellássák magukat ezzel a fontos vitaminnal. Egy felnőtt ember számára minimum 100 mg C-vitaminra van szüksége naponta, egy nagy adag eper pedig 51 mg-ot tartalmaz.
Felveszi a harcot a rákkal. A fentebb már emlegetett C-vitamin és antioxidánsok mind fontos katonák a rákkal vívott háborúban. Ezek ugyanis lekötik a szabad gyököket, így megakadályozzák az elkárosodásukat. Arról nem is beszélve, hogy ha rendszeresen fogyasztunk epret, akkor az egészséges szervezetünket a rák nehezebben tudja megtámadni.