Bár hazánkban még mindig az egyik legnépszerűbb kávéfőző a kotyogós, a magyarok nagyobb része nem tudja szakszerűen használni. Több helyütt is hibáznak. Te is elköveted ezeket a vétségeket?
A kotyogós kávéfőzőt mindenki szereti. Olcsó, finom és erős kávét főz, és pofonegyszerű kezelni. Vagy mégsem? Bár első pillantásra semmi ördöngösség nincs a kotyogós kávéfőző használatában, vannak azonban olyan titkos szabályok, amelyekkel az olaszok tökéletesen tisztában vannak, a magyarok azonban nem. Végső soron pedig ez azt is eredményezi, hogy akármennyire is adunk bele apait, anyait, akármennyire is vásároljuk meg a jobb minőségű kávét, sosem lesz olyan az eredmény, mint az olaszoknál. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.
1. Nem mindegy, hogy milyen kávét teszünk bele! Értelemszerűen minél jobb minőségű a kávé, annál finomabb lesz a főzet, azonban nemcsak a márka számít. Törekedjünk arra, hogy frissen őrölt kávét használjunk, ráadásul ne a magas hőnyomás miatt közepesen őrölt változatra van szükség.
2. Figyeljünk a tárolásra! Az is nagyon fontos, hogy a közepes finomságúra őrölt kávénkat légmentesen tároljuk egy száraz, sötét, hűvös helyen. A nedvesség, fény és oxigén hatására ugyanis romlani kezd a minősége.
3. A víz minősége sem mindegy. Hiába költünk tehát csilliárdokat a drága kávéra, ha arra nem figyelünk oda, hogy milyen vizet öntünk a kávéfőzőbe. Olaszországban a jobb helyeken midnenütt szűrt, lágyított vízből készítik a kávét, ettől lesz az állaga rendkívül krémes. A kemény csapvíz csúnya lerakódást és durvább állagú italt eredményez - írja a Mindmegette.hu.