Tényleg mindenre jó a szódabikarbóna. Illetve fogalmazzunk úgy: mindenre IS jó. Most egy olyan felhasználási módját mutatjuk be, amiről talán te sem hallottál!
Forrás: Pixabay
A szódabikarbónát nem véletlenül hívják a háztartások Jolly Jokerének: néhanapján úgy tűnhet, valóban végtelen számú területen fel lehet használni. Legyen szó a vécé, a hűtő vagy épp a vágódeszka takarításáról, jöhet a szódabikarbóna! Kertészkedsz? Ezzel elűzheted a kártékony rovarokat, gyomirtóként és gombaölőként is használhatod! A konyharuha makacs szennyeződései ellen is bevetheted, de akkor i jól jön, ha túlteng a gyomorsavad, vagy épp igazán levegős piskótát szeretnél sütni.
Azt azonban eddig kevesen tudták, hogy a gyümölcsök és zöldségek megtisztítására is kiválóan alkalmas a szódabikarbóna.
Persze adja magát a kérdés: meg kell tisztítani a megvett gyümölcsöket? Természetesen! Egyrészt gondolj csak bele, hányan fogdosták össze azt az almát vagy narancsot, amit te végül megvettél, másrészt – és ez talán még fontosabb – a külföldről importált zöldségek és gyümölcsök felületét vegyszerekkel kezelik, hogy átvészeljék a hosszú szállítási időt – figyelmeztet a Mindmegette oldala. Ráadásul ezeket a szereket egy egyszerű hideg- vagy langyos vizes mosás nem távolítja el. Itt jön képbe a szódabikarbóna, ami egyrészt kiváló tisztítószer, másrészt mivel fogyasztásra teljes mértékben alkalmas, nyugodtan lehet vele élelmiszereket takarítani.
A burgonya vagy a cékla gumóinak megsikálására por formájában használd, míg ha a vizes takarítás mellett döntesz, akkor hideg, vagy még jobb, ha langyos vízben feloldasz némi szódabikarbónát, és ezzel mosod át alaposan az élelmiszert. A szódabikarbóna lúgos hatása jól jön az olajos szennyeződések és a gyümölcsök viaszos bevonatának eltávolításakor is.