Egyre közelít a befőzések ideje, de hogyan is lehet a legjobban fertőtleníteni az üvegeket? Mutatjuk!
A polcon tárolt, elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta, a benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok elronthatják a tartósítás folyamatát. Érdemes sterilizálni az üvegeket, a mindmegette.hu pedig elárulta a titkot, hogy hogyan is érdemes ezt megtenni.
Ahhoz, hogy ez a módszer hatékony legyen, a mosogatógépen be kell állítani a „fertőtlenítés” programot. Ez általában melegebb vízzel dolgozik, mint a szokásos programok. Tegyük az üvegeket fejjel lefelé a mosogatógépbe – a legjobb, hogy akár a többi tányérral, pohárral együtt is elindíthatjuk, nem kell külön beindítani ezért a mosogatógépet. Ne feledjük, hogy ez a ciklus hosszabb ideig tarthat, mint a szokásos.
Tegyük egy edénybe szájukkal felfelé az üvegeket, és töltsük fel annyi vízzel, hogy legalább negyedéig ellepje az üvegeket kívül és belül is! A legjobb, ha forró vízzel dolgozunk, így csökkentjük a forráshoz szükséges időt. 10 percig forraljuk az üvegeket, majd óvatosan vegyük ki őket a vízből, öntsük ki a bennük lévő vizet, és hagyjuk a levegőn megszáradni!
A sütőben sterilizálás eléggé bizonytalan módszer, mivel sok sütő nem képes egyenletesen magas hőmérsékletet biztosítani. Ráadásul a száraz hő meggyengítheti az üvegeket, így azok könnyebben törnek. Ugyanígy nem javasolt az üvegeket mikróban fertőtleníteni: a nedves üres üvegek nem melegednek át egyenletesen, könnyen túlhevülhetnek és akár fel is robbanhatnak.
A fedőket nem kell sterilizálni. Valójában a magas hőmérséklet csak árt, hiszen a tömítés meghibásodását okozhatja. Elég, ha meleg, mosószeres vízben átmosod, majd leöblíted őket.