Egészség

5+1 dolog, amiért érdemes a kefirt beépítened az étrendedbe

N.T.

Létrehozva: 2023.06.17.

A kefir nem feltétlenül tartozik a emberek kedvenc ételei közé, hiszen savanykás íze sokakat elriaszt a fogyasztásától, pedig számos jótékony előnnyel járna.

Nem is gondolnánk, hogy egy-egy pohár kefir rendszeres elfogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel járhat, vannak azonban olyan esetek is, amikor érdemes szakemberrel konzultálnunk, hogy érdemes-e nekünk is elkezdeni a habzsolásukat. 

kefír joghurt krém sablon illusztráció
Ezekkel az előnyökkel járat a rendszeres kefirfogyasztás Fotó: Pexels

Mi az a kefir és milyen jótékony hatásai vannak?

A kefir egy olyan joghurtféleség, amely a Kaukázus északi részéről származik és nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem még élesztőgombákat is. Ennek köszönhetően pedig rendkívül gazdag probiotikumokban, enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ilyenek például a B-vitaminok, A- és K-vitamin, a kalcium, a foszfor. Persze azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a kefir is tartalmaz tejcukrot, emellett egy olyan baktériumot is, ami le is bontja azt, így tehát más tejtermékekkel összehasonlítva jóval kevesebb laktóz terheli a szervezetet. Ennek köszönhetően pedig sok ember számára, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek, könnyebben fogyasztható alternatívát jelenthet, mint a hagyományos tejtermékek.

A Mindmegette pedig összegyűjtötte nekünk a jótékony hatásait, lássuk is, mik ezek!

1. Védelmet nyújthat a bakteriális fertőzések ellen

A kefirben található baktériumok egy része megvédhet egyes fertőzésektől. Hogy miként? Gátolja például a szalmonella, a helicobacter pylori és az escherichia coli (e. coli) káros törzseinek növekedését.

2. Jótékony hatással lehet a vérnyomásra

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kefir rendszeres fogyasztása hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára. A kefir ugyanis stimulálhatja a belek és az agy közötti kommunikációt, és így pozitívan befolyásolja a vérnyomást. Ráadásul gazdag káliumban, így a napi 2-3000 mg mennyiségből 200-300-at letudhatsz, ha minden nap megeszel egy doboznyi kefirt – írja a mindemegette.hu.

3. Segíti az emésztést

A kefir rendszeres fogyasztása elősegíti az emésztést, valószínűleg változatos mikrobiális tartalma miatt. Ezek a jótékony baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát, és javíthatják az emésztőrendszer egészségét és működését.

4. Jót tesz a csontoknak

A teljes zsírtartalmú tehéntejből készült hagyományos kefir jó forrása a kalciumnak és a K2-vitaminnak, a csontok egészsége szempontjából fontos tápanyagoknak. Ahogy öregszünk, csontjaink sűrűbbé válnak, ami növelheti a csontritkulás és a törések kockázatát, különösen a menopauza után. A kefir más tejtermékekkel együtt segíthet megőrizni a csontok egészségét és sűrűségét – írják.

5. Kiváló gyulladáscsökkentő

A krónikus gyulladás számos betegség velejárója, beleértve az irritábilis bélbetegséget és a rheumatoid arthritist. A probiotikumok gyulladáscsökkentő hatásait egyre több vizsgálat támasztja alá.

+1: Erősíti az immunrendszert

A kefir legismertebb tulajdonsága, hogy probiotikumot, azaz jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészséges működését segítik elő, így az immunrendszert is erősítik.

Mivel a kefirt többféle eljárással készítik, egyes termékek bővelkednek probiotikumokban, míg van, amelyikbe kevesebb található. Ha nem szoktál fermentált ételeket fogyasztani, érdemes kis mennyiséggel kezdeni és lassan növelni az elfogyasztott kefir mennyiségét. Ha legyengült az immunrendszered, vagy hisztamin intoleranciában szenvedsz, kérd ki orvos tanácsát, mielőtt bevezetnéd étrendedbe a kefirt - írja a Mindmegette.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek